Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαίτησαν στέγαση για όλους

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από το ΜΑΣ για να μη μείνει κανένας σπουδαστής εκτός Εστίας σε Καλαμάτα, Κέρκυρα και Γιάννενα

Από την κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Από την κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες όλων των σπουδαστών - να μην πεταχτεί κανένας έξω από την Εστία, διεκδίκησαν σπουδαστές μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Καλαμάτα. Για δύο ώρες περίπου, προχτές το βράδυ, απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο μπροστά στην Εστία απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στο λαό της πόλης, στους εργαζόμενους, στους συναδέλφους τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα λαϊκά στρώματα της Καλαμάτας να σταθούν δίπλα τους στον αγώνα τους.

Σε λιγότερο από μια βδομάδα, σπουδαστές προερχόμενοι από λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Εστίας, αν και πέρσι έμεναν στην Εστία. Ανάμεσά τους και κάποιοι που παρουσιάζουν ακόμα και μηδενικό εισόδημα, με άνεργους γονείς, που πετιούνται στο δρόμο είτε επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν το ενοίκιο είτε επειδή κρίθηκε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια (!) του Κανονισμού της Εστίας.

«Στη 1 Οκτώβρη δεν θα έχουμε πού να μείνουμε, πρέπει να ξεσηκωθούμε να τους εμποδίσουμε. Κανένα παιδί από φτωχή λαϊκή οικογένεια να μην πεταχτεί από την Εστία επειδή δεν έχει να πληρώσει (...) Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό! Οι πρωτοετείς που θα μπουν τώρα στην Εστία να παλέψουν μαζί μας και να δείξουν αλληλεγγύη στο δίκαιο μέχρι τώρα αγώνα μας. Εχουμε κοινό πρόβλημα, έχουμε κοινό συμφέρον», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, απαιτώντας στέγαση για όλους τους σπουδαστές.

Συμπαράσταση στους σπουδαστές της Εστίας δηλώνει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Καλαμάτας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την πολιτική «που θέλει τους σπουδαστές να πληρώνουν για να παρέχονται σε αυτούς βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην στέγαση». «Σε μια χρονική στιγμή που η λαϊκή οικογένεια πλήττεται σοβαρά από τη βάρβαρη αντιλαϊκή αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, που τα χαράτσια καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο, απειλούν και ζητάνε από τους σπουδαστές να αποχωρήσουν από το σπίτι τους κυριολεκτικά αδιαφορώντας για το πού θα μείνουν αυτά τα παιδιά», σημειώνει μεταξύ άλλων. Το συνδικάτο απαιτεί:

  • Να μην πεταχτεί κανένα παιδί της εργατικής τάξης έξω από την Εστία.
  • Να χτιστούν και άλλες Εστίες, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον αριθμό των σπουδαστών.
  • Επίταξη ξενοδοχείων της Καλαμάτας (π.χ. «Φιλοξένια»). Το παλιό Νοσοκομείο να γίνει Εστία τώρα!
  • Μηνιάτικο επίδομα 600 ευρώ για σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους.
Σε Κέρκυρα και Γιάννενα

Διασφάλιση δωρεάν φοιτητικής στέγης κατάφεραν να αποσπάσουν φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που από τις 5 Σεπτέμβρη είχαν εγκατασταθεί στην Πρυτανεία.

Οι φοιτητές του ιδρύματος ήρθαν αντιμέτωποι για ολόκληρο το Σεπτέμβρη (μήνας εξεταστικής περιόδου) με το ξεσπίτωμα από τα συμβεβλημένα με το πανεπιστήμιο ξενοδοχεία μετά από σχετική απόφαση της Πρυτανείας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΜΑΣ ανέπτυξε πρωτοβουλίες καλώντας τους φοιτητές να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δωρεάν στέγη. Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, τέθηκε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και ορισμένοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι ή να συγκατοικήσουν με συμφοιτητές τους... βρήκαν κατάλυμα με υπνόσακους στην Πρυτανεία. Αποτέλεσμα αυτών των πολύμορφων παρεμβάσεων ήταν να δοθεί στους 6 φοιτητές που κοιμούνταν στη διοίκηση του ιδρύματος, δωρεάν στέγη για όλο το χρόνο σε ξενοδοχείο.

Κινητοποίηση ενάντια στις απειλές έξωσης φοιτητών από Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δόμπολη), επειδή δεν πληρώνουν το ενοίκιο των 45 ευρώ το μήνα, έγινε χθες από το ΜΑΣ στην Εφορία των Εστιών. Είναι το τρίτο περιστατικό μέσα σε 2 βδομάδες, όπου φοιτητές που χρωστούν προηγούμενα ενοίκια στο ίδρυμα και δεν καταβάλλουν την προκαταβολή των 135 ευρώ για τη νέα χρονιά (ενοίκια και φθορές) απειλούνται με έξωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ