Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ενταση και αυξημένη στρατιωτική συγκέντρωση

Τούρκικα, ισραηλινά, αμερικανικά, ρωσικά και βρετανικά πολεμικά πλοία σε μικρή ακτίνα από το σημείο της γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου

Μεγαλώνει επικίνδυνα η στρατιωτική συγκέντρωση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Μεγαλώνει επικίνδυνα η στρατιωτική συγκέντρωση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Από το «οικόπεδο 12», πέρασε χτες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία και τουρκικά μαχητικά, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και τα αντίποινα στην έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ερευνητικό αποχώρησε λίγο αργότερα και πλέον βρίσκεται σε απόσταση «ασφαλείας» από το σημείο όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Στην περιοχή του «οικοπέδου 12», βρίσκονται όπως αναφέρουν πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, ισραηλινά πολεμικά πλοία, ένα αμερικάνικο, ένα ρωσικό και ένα βρετανικό, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή, αλλά και την ένταση που κλιμακώνεται, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Πίρι Ρέις έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για λογαριασμό της Τουρκίας «υπό τη στενή προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Στο πλαίσιο των απειλών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της επί των φυσικών πόρων στις θάλασσες», που σύμφωνα με τον ίδιο ξεκινούν από τον ινδικό ωκεανό και φτάνουν μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ, σημειώνοντας ότι ήδη πήρε τα «αναγκαία μέτρα», με την παράνομη συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας, που υπέγραψε με το ψευδοκράτος και την αποστολή του Πίρι Ρέις για έρευνες στην περιοχή. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να κάνει πράξη χωρίς δισταγμό» ό,τι ορίζουν τα «εθνικά της συμφέροντα», επειδή είναι μία μεγάλη και ισχυρή χώρα και καθορίζει την πολιτική της ανάλογα.

Χτες, επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκμέν Μπαγίς, για να τονίσει το ενδιαφέρον της Αγκυρας για το ζήτημα. Ο Ε. Μπαγίς κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι προχώρησε στις έρευνες πριν την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις «προβοκατόρικες» και αιτία πρόκλησης έντασης στη Μεσόγειο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ντ. Ερογλου για το Κυπριακό, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτροχιαστούν οι απευθείας συνομιλίες για το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Ο Α. Ντάουνερ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, αν ζητηθεί, θα μπορέσουν να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας τη δήλωση του Α. Ντάουνερ, τόνισε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν αφορά και δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι «στις συνομιλίες συμμετέχουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου» και «το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο το ασκεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».

Στην Τουρκία έφτασε χτες ο ανώτατος Διοικητής των Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης, όπου θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις της Αγκυρας στην προοπτική να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ γραφείο Συνδέσμου στο Ισραήλ, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της αυξημένη παρουσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Η ένταση στην περιοχή συζητήθηκε χτες το βράδυ και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για επανέναρξη στη βάση νέου «σχεδίου Ανάν»(2013-06-01 00:00:00.0)
Πού οδηγείται το Κυπριακό;(2013-04-20 00:00:00.0)
Πού οδηγείται το Κυπριακό;(2013-04-20 00:00:00.0)
Αδιέξοδο δημιουργούν Τουρκία και ψευδοκράτος(2012-06-18 00:00:00.0)
Πιέζει για τις γεωτρήσεις μέσω Κυπριακού(2011-10-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις απειλές με αιχμή την υφαλοκρηπίδα(2011-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ