Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αρχίζει ο διπλωματικός μαραθώνιος

Εντονες οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο λεγόμενο Κουαρτέτο

Από τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στη Ραμάλα
Από τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στη Ραμάλα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αργά χτες το απόγευμα, ώρα ΗΠΑ, επρόκειτο ν' αρχίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη συνεδρίασή του σχετικά με το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που κατέθεσε, και επισήμως, την περασμένη Παρασκευή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ως επικεφαλής της ΟΑΠ, ο Μαχμούντ Αμπάς. Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν αναμενόταν αποτέλεσμα, ενώ έχει, ήδη, ανακοινωθεί ότι αύριο Τετάρτη, το Συμβούλιο θα προωθήσει τον παλαιστινιακό φάκελο στις αρμόδιες επιτροπές του, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες. Οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε περίπτωση που τελικά τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που θα μπλοκάρει την έγκρισή του ακόμη και να υποστηρίζεται από εννιά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παλαιστινιακή πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το πώς θα κινηθεί στο εξής. Οπως δήλωναν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αν η απάντηση του Συμβουλίου καθυστερήσει πολύ ή είναι αρνητική, θα εξετάσουν το πώς θα θέσουν το αίτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου, όπως φαίνεται, έχουν την πλειοψηφία, αλλά η απόφασή της δεν είναι δεσμευτική. Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό, οι πιέσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο θα είναι κάτι περισσότερο από έντονο.

Χτες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Αμρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα. «Είναι παράλογη η συζήτηση περί ειρηνευτικής διαδικασίας όταν το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισμό περιφρονώντας και παραβιάζοντας τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές Δίκαιο». Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία, με επικεφαλής την Χίλαρι Κλίντον, έχει επιδοθεί σε σειρά συναντήσεων, καταρχήν, με Αραβες ηγέτες με στόχο να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα και να στηρίξουν την πρόταση για νέες διαπραγματεύσεις, όπως διατυπώθηκε από το Κουαρτέτο. Χτες, η Κλίντον συναντήθηκε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος στηρίζεται από τον πολιτικό συνασπισμό υπό τη «Χεζμπολάχ». Ο Λίβανος έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παρούσα φάση.

Το Κουαρτέτο

Το λεγόμενο διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) παρουσίασε τη δική του πρόταση, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος μετά από σκληρές προσπάθειες γεφύρωσης των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκφράζονται στους κόλπους του. Η πρόταση καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους εντός ενός μήνα να συναντηθούν για να συμφωνήσουν σε μια ημερήσια διάταξη διαπραγματεύσεων και στη μέθοδο αυτών, εντός τριών μηνών, να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και οι δύο πλευρές, εντός έξι μηνών να έχουν συμφωνήσει για τα σύνορα και τα εδάφη και εντός ενός χρόνου, μέχρι τέλη του 2012, να υπογραφεί τελική συμφωνία.

Ο ακροδεξιός, και συχνά προκλητικός, Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έσπευσε να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ «πρέπει ν' αποδεχτεί την πρόταση του Κουαρτέτου και γιατί δεν προβλέπει προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά και γιατί θα πρέπει να εκφράσει την ευχαρίστησή του, αποδεχόμενο την πρόταση, στις ΗΠΑ που στήριξαν και στηρίζουν τόσο σθεναρά το Ισραήλ στην τρέχουσα συγκυρία». Η παλαιστινιακή πλευρά, από την άλλη, δεν προέβη σε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο επί της πρότασης του Κουαρτέτου. Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όμως, επιστρέφοντας στη Ραμάλα, όπου έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από χιλιάδες Παλαιστινίους, τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι «δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος αν δεν σταματήσει ο εποικισμός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ