Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι διπλωματικές επιθέσεις από τη Γαλλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη συριακή ηγεσία η Γαλλία, με αφορμή την επίθεση με αυγά και πέτρες που δέχτηκε ο πρέσβης της Ερίκ Σεβαλιέ, το Σάββατο, εξερχόμενος από συνάντηση που είχε με τον Ελληνορθόδοξο πατριάρχη Ιγνάτιο Δ'. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις συριακές αρχές ότι φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Αμερικανός πρέσβης έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των αντικαθεστωτικών οργανώσεων και έχουν σπεύσει να τους «εκφράσουν αλληλεγγύη» και από κοντά, γεγονός που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει καυτηριαστεί από τη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, στο επίπεδο των ταραχών φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ένταση υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Χομς αλλά και στα σύνορα με το Λίβανο. Οπως ανακοίνωσαν οι συριακές αρχές, την Κυριακή, στην πόλη Κουσάιρ, κοντά στο Λίβανο, έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 απήχθησαν όταν έπεσαν σε ενέδρα αγνώστων ενόπλων. Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί δεν αναφέρονται καθόλου στο συγκεκριμένο περιστατικό και υποστηρίζουν ότι σε συγκρούσεις στη συγκεκριμένη πόλη σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Επίσης, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, συριακά τανκς έπληξαν στόχους μέσα στην πόλη αλ Ραστάν, στην περιφέρεια της Χομς, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό στρατιωτών που λιποτάκτησαν. Εντούτοις, η αναφορά από τις ίδιες πηγές μόνο τριών τραυματιών, δεδομένης της σφοδρότητας των πυρών που έχει μια επίθεση από τεθωρακισμένα, δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα.

Χθες, ένταση επικράτησε στη Χάμα και στην Χιλιφάγια, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ενώ δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι χάκερς κατάφεραν να παρεισφρύσουν σε επίσημες ιστοσελίδες επαρχιών και της κυβέρνηση. Οι συριακές αρχές δε σχολίασαν την είδηση. Ανακοίνωσαν, όμως, ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή ο υπαρχηγός ΓΕΣ, Μπάραμ Νατζμ Εντίν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ