Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΓΚΟΜΑΧΑΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις έναντι υψηλών διδάκτρων

Τάζουν «λαγούς με πετραχήλια». «Προσφέρουν» σπουδές ισότιμες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, «ευκολίες» πληρωμής και όλα αυτά, πάντα με το... αζημίωτο. Ο λόγος για τις ιδιωτικές σχολές, εκεί όπου καταφεύγουν χιλιάδες νέοι διωγμένοι από το εκπαιδευτικό σύστημα, αναζητώντας γνώσεις, ευκαιρίες στη μόρφωση, ειδίκευση και θέση στην παραγωγή.

Ιδού μερικά από τα επικοινωνιακά τρικ που επιστρατεύονται στα ιλουστρασιόν διαφημιστικά φυλλάδια:

«Σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα εμείς είμαστε ο κύριος εκφραστής της ιδιωτικής εκπαίδευσης». «Χαράζουμε πορεία», «προσφέρουμε χάρη στη σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνογνωσία, άλλη παιδεία, ανώτατη». Εκτός από τη «σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή», τα «άριστα πεδία γνώσεων» και το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμα και μετά τις σπουδές, παρέχονται «πτυχία κρατικά αναγνωρισμένα» και βρίσκονται «διαρκώς» θέσεις εργασίας. Για εκείνους που... έχουν για να συνεχίσουν, εξασφαλισμένες «μοναδικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Σε ένα οδοιπορικό του «Ρ» σε μερικές από τις πιο γνωστές ιδιωτικές σχολές, κοινή διαπίστωση ήταν τα υπέρογκα δίδακτρα που πρέπει να καταβάλλουν οι σπουδαστές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μια από τις πιο γνωστές σχολές, την IST Studies, στην οποία σπουδάζουν περίπου 750 νέοι. Για σπουδές... Bachelor's (3 χρόνια) το ποσό των ετήσιων διδάκτρων για όλα τα προγράμματα ανέρχονται σε 1.495.000 δραχμές, ενώ το ποσό της ετήσιας εγγραφής σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας Hertfordshire ανέρχεται σε 186.000 δραχμές και η εγγραφή για τα προγράμματα Πληροφορικής 252.000 και Αγγλικής Φιλολογίας 198.000 δραχμές. Για την εγγραφή σε μεμονωμένο μάθημα το ποσό των διδάκτρων ανέρχεται στις 186.000 δραχμές για εξαμηνιαίο μάθημα και 373.000 για ετήσιο.

Το ίδιο «κολέγιο» παρέχει σπουδές Master's όπου το ποσό των ετήσιων διδάκτρων αναλογεί σε 2.500.000 - 2.650.000 δραχμές και το ποσό της ετήσιας εγγραφής στο Πανεπιστήμιο ανέρχεται από 205.000 έως 267.000 δραχμές.

Στη συγκεκριμένη σχολή είναι υποχρεωτικά τα τρία χρόνια σπουδών ή αλλιώς έξι εξάμηνα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας του σπουδαστή σε κάποιο μάθημα, για την επανεγγραφή του σε ετήσιο ή εξαμηνιαίο μάθημα απαιτείται η καταβολή επιπλέον διδάκτρων ανά μάθημα. Και όπως αναφέρεται στον οδηγό σπουδών της σχολής, τα έξοδα αγοράς βιβλίων, συγγραμμάτων και φωτοαντιγράφων βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τους σπουδαστές. Κάθε τμήμα αποτελείται από περίπου 40 σπουδαστές. Οπως αναφέρει το διαφημιστικό, «το 80% των αποφοίτων απορροφάται άμεσα από την αγορά εργασίας, ενώ το 60% επιλέγουν και γίνονται αποδεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Αλλη μια σχολή, η ΑΚΤΟ επιβάλλει την υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων και οι σπουδές διαρκούν από 2 ως 3 χρόνια. Τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονται σε 1.350.000 δραχμές, εκ των οποίων οι 270.000 είναι η δόση εγγραφής. Ενώ η διεύθυνση της σχολής προβλέπει και κάποιες ...«ευκολίες». Για εκείνους που θα καταβάλλουν μετρητοίς κατά την εγγραφή και πριν την έναρξη των μαθημάτων θα έχουν έκπτωση 8% από το συνολικό ποσό, δηλαδή 27.000 δραχμές. Το συνολικό ποσό είναι υποχρεωτικό να δοθεί σε τέσσερις δόσεις των 270.000 δραχμών, οι οποίες είναι αυστηρά καθορισμένες και πρέπει να καταβάλλονται 1-10 των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα των αστρονομικών ποσών και των αυστηρών, κυρίως οικονομικών, κανόνων που πρέπει να τηρούνται από τους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ