Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ο αγώνας των φοιτητών να συνδεθεί με την πάλη του λαού
  • Παναττική Σύσκεψη του ΜΑΣ έγινε την περασμένη Κυριακή
  • Πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να συνδεθεί ο αγώνας με την πάλη του λαού ενάντια στα βάρβαρα μέτρα

Από την παναττική σύσκεψη του ΜΑΣ
Από την παναττική σύσκεψη του ΜΑΣ
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει την οργανωμένη πάλη, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, καλώντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Συνδέει τη δράση ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, με την πάλη ενάντια στο σύνολο των βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης.

Την Κυριακή το πρωί, στο ΤΕΙ Πειραιά, έγινε παναττική σύσκεψη Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι 135 Επιτροπών Αγώνα και 5 Συλλόγων, που συζήτησαν με θέμα τα «Συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, καθήκοντα για τη συνέχεια της πάλης για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του». Στην πλούσια συζήτηση που έγινε μεταφέρθηκε πείρα απ' τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ενώ η εισήγηση της σύσκεψης θα συζητηθεί στις Επιτροπές Αγώνα, που θα οργανώσουν τη συνέχιση της πάλης σε κάθε σχολή. Στη σύσκεψη χαιρέτισε ο Αλ. Περράκης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ και ο Κ. Αρβανιτάκης, απ' το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ψηφίστηκε νέα Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Επίσης, την Παρασκευή έγινε η τρίτη συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, στην Πάτρα, όπου μεταφέρθηκε πείρα από τις περισσότερες επιτροπές αγώνα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα για τη δράση το επόμενο διάστημα. Η συνάντηση έκλεισε με κάλεσμα και αγωνιστικά ραντεβού στους δρόμους, στους συλλόγους και στις επιτροπές αγώνα για την οργάνωση της πάλης.

Πρόγραμμα δράσης για την κλιμάκωση της πάλης

Από τη συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα στην Πάτρα
Από τη συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα στην Πάτρα
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προτείνει πρόγραμμα δράσης Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, το οποίο καταθέτει στις Γενικές Συνελεύσεις και σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή. Το πρόγραμμα δράσης του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ. Κάνεις να μην παρατήσει τις σπουδές του επειδή δουλεύει, να μη δεχτεί να πληρώνει για τα βιβλία του, για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό. Κανείς να μην ξεσπιτωθεί, να μη μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, να μην έχει πού να φάει. Κανείς να μην πληρώσει για τα πάσο. Καμία Εστία να μην κλείσει, να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες, να μην ανεχτούμε συνάδελφος εστιακός να πληρώσει νοίκι.

  • Καταλήψεις σε εστιατόρια, διαμαρτυρίες σε διοικήσεις.
  • Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη: Συμμετέχουμε, πλάι στις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα Σωματεία, των εργαζομένων και των ΕΒΕ, στην πολύμορφη δράση, που θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα ενάντια στα φοροχαράτσια. Ολοι στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ.
  • Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη: Ολοι στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15), 10.00 π.μ. Να απαιτήσουμε να δοθούν όλα τα ΠΑΣΟ δωρεάν.
  • Σάββατο 1 Οκτώβρη: Κινητοποιήσεις στα καταστήματα που έχουν συνάψει συμφωνίες με τα ιδρύματα για τη διανομή των ΠΑΣΟ. Κανείς φοιτητής να μη γίνει πελάτης, κανείς να μη φακελωθεί στα κιτάπια τους.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. Να εμποδιστεί η παρέμβαση των επιχειρήσεων στις σχολές. Καμία επώνυμη έδρα από "χορηγούς". Να εμποδιστεί η διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων, οι τρίχρονες σπουδές, τα πτυχία - σούπα. Να δώσουμε συνέχεια στις καταλήψεις σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες (Γραφεία Διασύνδεσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Ερευνας, Πρυτανείες). Να κηρυχτούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις, τα σεμινάρια που οργανώνουν, οι εκπρόσωποί τους στις σχολές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Να συνδεθεί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με την πάλη των μικρών μαγαζατόρων για να μην αφανιστούν. Με τους μαθητές που παλεύουν από την πρώτη μέρα για βιβλία, καθηγητές, σχολείο να μορφώνει. Με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν είναι μπλεγμένοι με επιχειρηματικά συμφέροντα.

  • Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη: Ολοι στα συλλαλητήρια των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα, 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Διαδηλώνουμε ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, διεκδικούμε πανεπιστήμιο για το λαό και την εξουσία του.
  • Τετάρτη 5 Οκτώβρη: Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, κόντρα στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στις νέες περικοπές στις συντάξεις.
  • Τέταρτη 19 Οκτώβρη: Κλιμάκωση του αγώνα με την 24ωρη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Η πρόταση πάλης του ΜΑΣ

Στην πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «προς όλους τους φοιτητές - σπουδαστές, όλους τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους», τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Ξεσηκωμός τώρα με οργανωμένο κίνημα!Μπορεί σήμερα η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων, με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Εχει έρθει η ώρα οι φοιτητές και σπουδαστές να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οχι άλλος χαμένος χρόνος. Ούτε αυτοί, ούτε το σύστημα που υπερασπίζονται διορθώνονται. Να μην τσιμπήσει κανείς στις προσπάθειες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.

Κανείς με τις "κινήσεις αγανακτισμένων φοιτητών". Αυτό το δήθεν κίνημα ήρθε για να μείνει, έχει αντιδραστικό ιδεολογικό περιτύλιγμα στήριξης και νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι εχθρός για τις ανάγκες μας σε μόρφωση - δουλειά - ζωή. Κανείς φοιτητής δεν πρέπει να τσιμπήσει και να ταυτιστεί με αυτό το μόρφωμα. Στο όνομα της χαμένης εξεταστικής θέλουν να τον κάνουν να νομίζει πως έχει τις ίδιες αγωνίες με τον ΣΚΑΪ. Πόσο "ανεξάρτητοι" είναι ο εφοπλιστής Αλαφούζος, ο μεγαλοδημοσιογράφος Πορτοσάλτε, οι καθηγητές - στελέχη επιχειρήσεων που σπρώχνουν με κάθε τρόπο αυτές τις δυνάμεις;

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους υπόσχονται λύσεις "μια και έξω", υπερασπίζονται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο, έχουν συμβιβαστική γραμμή και σχεδιασμό επικίνδυνο, αδιέξοδο, ήττας για το κίνημα. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Είναι ψεύτες όσοι λένε πως με "δύο - τρεις βδομάδες κατάληψης" θα ανατραπεί ο νόμος. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τελειώνει ο αγώνας όταν το θέλουν οι αντιδραστικές δυνάμεις είτε λέγονται ΔΑΠ, είτε ΠΑΣΠ, είτε αγανακτισμένοι φοιτητές - ΣΚΑΪ.

Ετοιμάζονται να στείλουν στο σφαγείο το λαό και τα παιδιά του! Ούτε έχουμε - ούτε θέλουμε να πληρώσουμε! Κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν νέο μακελειό για το λαό. Νέα χαράτσια, νέα φορο-αφαίμαξη σε ακίνητα, αύξηση του ΦΠΑ. Οι απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται, καταργούνται επιδόματα πτωχοκομείου και προχωρούν ακάθεκτοι στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων, το τσάκισμα σε Υγεία και Ασφάλιση.

Ηδη, σωματεία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις για οργάνωση της άρνησης πληρωμών. Συμμετέχουμε στο λαϊκό αγώνα. Δεν πληρώνουμε φράγκο για πάσο, σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.

Μέσα στις σχολές δημιουργούμε μέτωπα πάλης για όλα. Διεκδικούμε τώρα:

  • O νέος νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί! Θα μείνει στα χαρτιά.
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ! ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΑ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
  • ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΑΣΟ.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα.
  • Μόνιμη - πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 501 ευρώ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ