Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εναρξη προεκλογικής περιόδου

Αλλαγή ρόλων Προέδρου - πρωθυπουργού

Με τα έκτακτα συνέδρια των 7 πολιτικών κομμάτων, όσων δηλαδή έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια λειτουργίας, η Ρωσία μπαίνει στην επίσημη προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκέμβρη. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκαν τόσο το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» (ΕΡ), όσο και το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με σκοπό την έγκριση των ψηφοδελτίων των κομμάτων, όπως απαιτεί ο ρωσικός εκλογικός νόμος.

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε από το βήμα του συνεδρίου της ΕΡ ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος, αφού αρχικά συμφώνησε με την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής λίστας της ΕΡ για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, αντιπρότεινε στη συνέχεια ως υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν το Μάρτη του 2012, τον προκάτοχό του και νυν πρωθυπουργό της χώρας, Βλ. Πούτιν. Στο μεταξύ, παραιτήθηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, όπως ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, είχε ζητήσει από τον Κούντριν να παραιτηθεί, μετά από δηλώσεις του τελευταίου από την Ουάσιγκτον όπου υποστήριξε ότι «θα αρνούνταν οπωσδήποτε» να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μεντβέντιεφ.

Στο έκτακτο συνέδριο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας εγκρίθηκαν οι 600 υποψήφιοι του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές, μ' επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος, παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, υποστήριξε την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στη Ρωσία. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας νέας ένωσης των χωρών, που έχουν εμφανιστεί στα εδάφη της ΕΣΣΔ, υποστηρίζοντας ως πρώτο βήμα την Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Ουκρανίας, που, ωστόσο, σήμερα αποτελεί μια ένωση που συγκροτείται πάνω στην καπιταλιστική οικονομική βάση αυτών των χωρών και υποστηρίζεται έντονα από τις δυνάμεις του ρωσικού κεφαλαίου.

Δεύτερος στην εκλογική λίστα του ΚΚΡΟ είναι ο ναύαρχος εν αποστρατεία Β. Κομοέντοφ, πρώην διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα τελευταία χρόνια βουλευτής του ΚΚΡΟ, ενώ ως «έκπληξη» θεωρήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ η υποψηφιότητα στην 1η δεκάδα του Βίκτορ Τσερκέσοφ, Α' αναπληρωτή του Β. Πούτιν, την περίοδο που εκείνος ήταν επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας) και στενού του συνεργάτη έως το 2007, οπότε φέρεται να ήρθε σε σύγκρουση με άλλους «συνεργάτες» του Πούτιν κι απομακρύνθηκε.

Να σημειωθεί, τέλος, πως οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν κι οδήγησαν στο αυτόφωρο, όπου καταδικάστηκε σε τριήμερη φυλάκιση (για 5η φορά φέτος), τον Σεργκέι Ουνταλτσόφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Αριστερό Μέτωπο», επειδή εμφανίστηκε με μια μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από το κτίριο του συνεδρίου της ΕΡ κρατώντας ένα πένθιμο στεφάνι, θέλοντας να δείξει πως οι εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ελεύθερες και δημοκρατικές. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας, που έχει συγκροτήσει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) με άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς, ωστόσο, να ξεπεράσει την αυθαιρεσία των ρωσικών αρχών, που δεν του επέτρεψαν (για 6η συνεχή φορά) την κάθοδο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ