Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η οργάνωση κινητοποιήσεων

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη για οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων επισημαίνουν, με χτεσινή τους ανακοίνωση, οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ μετά και τα τελευταία χτυπήματα που έχουν εξαπολυθεί σε βάρος του κλάδου των ναυτεργατών, όπως είναι το κλείσιμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας (Ν. Μηχανιώνα), και η διάλυση που προετοιμάζει η κυβέρνηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων (ΕΛΟΕΝ).

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΝ Μακεδονίας, το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία ήταν γνωστά εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έλαβε κανένα μέτρο, αλλά τώρα, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή για το κλείσιμο της σχολής. Και ενώ τα τραγικά προβλήματα στις ΑΕΝ και στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) έχουν χτυπήσει κόκκινο με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολές, από το υπουργείο κάλεσαν για χτες σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ), η οποία και αυτή τελικά αναβλήθηκε!

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΟΕΝ, η κυβέρνηση τον έχει συμπεριλάβει στους φορείς που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν, παρά το γεγονός ότι έχει δικό του προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από «ιδίους πόρους», οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον ιδρώτα των ναυτεργατών μέσα στα καράβια των εφοπλιστών. Με στοιχεία του 2003, τα αποθεματικά του Λογαριασμού υπολογίζονταν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ (6 δισ. δραχμές). Σχετικά με τον ΕΛΟΕΝ, ανακοίνωση που καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξέδωσε χτες και το ΔΣ της Εστίας Ναυτικών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένο «να αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνευτεί ή καταργηθεί ο ΕΛΟΕΝ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ