Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερχεται και επόμενο κύμα μέσα στο 2011

Ολοένα και πιο βαθιά στη χρεοκοπία βυθίζονται τα λαϊκά νοικοκυριά για να σωθεί το κεφάλαιο

Ενα νέο πακέτο άμεσων μέτρων, που βυθίζουν πιο βαθιά στη χρεοκοπία χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά για να σωθεί το κεφάλαιο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη μόνο δόση των μέτρων που αφορούν στο 2011, αφού τις επόμενες βδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα, με ορίζοντα εφαρμογής το τέλος του χρόνου.

Τα μέτρα που υπολείπονται για να καλυφθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι για το τρέχον έτος, θα αποφασιστούν στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση με την τρόικα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μόσιαλος, «οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν, μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης βδομάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης ενημέρωσε τους υπουργούς ότι «υπάρχει ένα ποσό κοντά στο 500 εκατομμύρια ευρώ», το οποίο όπως σημείωσε δεν έχει καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί!

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τα μέτρα στα οποία κατέληξε χτες η κυβέρνηση προβλέπουν:

1) Το αφορολόγητο όριο μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ για το 2010 όσοι είχαν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος, για τα φετινά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμα και εκείνοι που έχουν μισθό της τάξης των 357 ευρώ! Ακόμα και αν υπολογίσουμε ότι ο συντελεστής φορολόγησης θα παραμείνει στο 10%, τότε η επιβάρυνση για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο θα είναι 700 ευρώ! Η πρόσθετη επιβάρυνση στην άμεση φορολογία δεν σταματάει εδώ. Με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο και ανάλογα με το εισόδημα, θα υπάρξει και επιβάρυνση της τάξης των 340 ευρώ, από την αλλαγή του υπολογισμού του αφορολόγητου για τα παιδιά.

2) Εισάγεται από τον επόμενο μήνα το λεγόμενο νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει στην κυριολεξία να ισοπεδώσει τις αποδοχές σε ολόκληρο το Δημόσιο. Το μισθολόγιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα αφορά και τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και εκείνους που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει την πρωτοφανή μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων σε ποσοστά που θα φτάνουν και το 50%. Οπως διευκρίνισε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει προσωπικές διαφορές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που, βάσει κυβερνητικών αποφάσεων δικαιούνταν κάποια συγκεκριμένα επιδόματα, να δουν τις αποδοχές τους να καταρρέουν σε τέτοια επίπεδα που θα ανατραπούν ολοκληρωτικά οι οικογενειακοί τους προϋπολογισμοί.

3) Πέφτει τσεκούρι σε όλες τις συντάξεις πάνω από τα 1.200 ευρώ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι συντάξεις αυτές θα μειωθούν κατά 20%! Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των οριζόντιων μειώσεων που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι το 2010, αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω ΛΑΦΚΑ και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

4) Η κυβέρνηση τιμωρεί όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 χρόνων. Οπως ανακοινώθηκε, θα περικοπεί κατά 40% το ποσό της σύνταξης που είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ. Η πρόκληση είναι ότι ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί και νέα επίθεση στις συντάξεις, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μείωση αυτή θα είναι ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών.

5) Νομιμοποιείται η πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί μέσα στο 2011 από 30.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Το 20 - 25% από αυτούς, αναμένεται να απολυθούν υπό προϋποθέσεις. Το μέτρο αφορά τους πάντες, τους εργαζόμενους στο στενό Δημόσιο και τα υπουργεία, τους διάφορους Οργανισμούς, τις πρώην ΔΕΚΟ και σαφώς τους απασχολούμενους στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, η εφεδρεία θα είναι διάρκειας ενός χρόνου, κατά την οποία όσοι ενταχθούν σε αυτή θα παίρνουν το 50 - 60% του βασικού τους μισθού, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δεν είναι 1.000 ευρώ.

6) Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου, αλλά και τις παραπέρα παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Εδώ υπόψη τους έχουν την λήψη μέτρων για την μαζική εξάπλωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μεροκάματου, ώστε να γίνει πιο κερδοφόρα η δραστηριότητα των επιχειρηματιών.

7) Προώθηση του περιβόητου εθνικού φορολογικού συστήματος, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα φορολογικά έσοδα και άρα την φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Το επόμενο πακέτο για το 2012

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μέτρα που αφορούν μόνο τους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τα τέλη του 2011. Ωστόσο, από τώρα είναι σαφές ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, ετοιμάζουν:

  • Διατήρηση του τέλους για τα ακίνητα μέχρι και το 2014 και μάλιστα με βάση νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
  • Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το κίνησης. Πληροφορίες ήθελαν χτες την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην εφαρμογή του μέτρου ακόμα και μέσα στο 2011.
  • Συρρίκνωση ή κατάργηση στις ήδη πετσοκομμένες «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών, όπως δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, στεγαστικά δάνεια κ.ά.
  • Νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, προκειμένου να ανεβάσουν προς τα πάνω το χαράτσι που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
  • Μείωση των συντάξεων και του ΟΓΑ από την 1η Γενάρη του 2012.
  • Παραπέρα καρατόμηση και όλων των επικουρικών συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης και των αναπηρικών συντάξεων.
  • Δραστικές περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με μείωση κατά 20% - 30% ανάλογα με το ύψος του. Το μέτρο προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στο «Mέγκα».
  • Πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Σενάρια και αποπροσανατολισμός

Στην χτεσινή συνεδρίαση, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των υπουργών για το αν έπρεπε ή όχι να ανακοινωθούν τα μέτρα. Οι Αν. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας και Κ. Σκανδαλίδης τάχτηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης των μέτρων. Η «διαφωνία» είχε καθαρά επικοινωνιακό πρόσημο, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο αντιλαϊκό πακέτο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε χτες το βράδυ να ανακοινώσει τα μέτρα ο ίδιος, ούτε να προχωρήσει σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός, αφού εκκρεμεί το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου μπορεί να φέρει νέα χαράτσια για το λαό. Ετσι καταλήχθηκε οι ανακοινώσεις να γίνουν με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην συνεδρίαση εξετάστηκαν τα «οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά» των μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν «οι πολιτικές εξελίξεις και σενάρια». Με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να θέτουν ανοιχτά θέμα πρόωρων εκλογών και συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός, αν και επιχείρησε να θέσει τέλος στη συζήτηση, χτες αναφέρθηκε σε αυτά ακριβώς τα σενάρια και είπε: «θα συζητηθούν σε άλλη συνεδρίαση»!

Στο μεταξύ, ένα νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, εγκαινιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα προς το προεδρείο της Βουλής πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής «για την διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων) για όλη την τελευταία δεκαετία».

Η πρόταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έρχεται ως απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο. Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής ανέφερε ότι η ΝΔ «τορπιλίζει την προσπάθεια συναίνεσης» και ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι επιβεβλημένη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ