Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
«Ταξίδι» από τον Πόντο ως την Κρήτη

Στον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, αυτόν που επιχειρείται ποικιλότροπα από το σύστημα να παραγκωνισθεί και να σβήσει ή να χάσει το πραγματικό του περιεχόμενο, την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, ήταν αφιερωμένη χτες η πρώτη μουσική εκδήλωση της Λαϊκής Σκηνής. Δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Γιώργος Αμαραντίδης και ο Αλέξανδρος Παπαδάκης ταξίδεψαν στον κόσμο «Με μια λύρα από τον Πόντο ως την Κρήτη». Κορυφαίος πρωτομάστορας της ποντιακής παράδοσης, ο Γ. Αμαραντίδης, από το Kαπνοχώρι Κοζάνης, γιος του λυράρη πρόσφυγα από τη Ματσούκα του Πόντου, με τη λύρα του πρόσφερε πυρρίχιους, σέρρα, τας, διπάτ... Ενώ, κοντυλιές, σούστες, πεντοζάλη, αλλά και παραβολές παλαιότατης καταγωγής και σπάνιας ομορφιάς παρουσίασε ο Αλέξανδρος Παπαδάκης, ένας από τους καλύτερους νέους λυράρηδες και τραγουδιστές της κρητικής παράδοσης, που παίζει με τον παλαιότερο τύπο της κρητικής λύρας - το λυράκι με τις εντέρινες χορδές και τα γερακοκούδουνα στο δοξάρι.

Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Στην αυθεντική, ασυμβίβαστη, φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού, στην Σωτηρία Μπέλλου, που φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή της και 14 από τον θάνατό της, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που παρουσιάστηκε αργά το βράδυ από το συγκρότημα του Νίκου Τατατσόπουλου, με την Μαρία Κώτη. Η τραγουδίστρια που για μισόν αιώνα «κεντούσε» μέσα από το τραγούδι της τα βάσανα, τους καημούς, τα «θέλω» των απλών ανθρώπων του μόχθου, που έδωσε φτερά σε πολλά τραγούδια, κάνοντάς τα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής ψυχής, θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας.

Ανεπανάληπτα τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα, Καπλάνη κ.ά. Ανάμεσά τους τα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Πριν το χάραμα», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» κ.ά., αλλά και τραγούδια των νεότερων δημιουργών Ξαρχάκου, Σαββόπουλου, Μούτση, Ανδριόπουλου, Λάγιου, «Δεν λες κουβέντα», «Μην κλαις», «Ζεϊμπέκικο» κ.ά., που αποτέλεσαν το ρεπερτόριο της μεγάλης αυτής φωνής, κράτησαν το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ