Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Οι αντιπροσωπείες στη Ζώνη και στην Κοκκινιά

Στο μνημείο που έχει στηθεί στη Ζώνη για «τους εργάτες του κόσμου που αγωνίστηκαν ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του»
Στο μνημείο που έχει στηθεί στη Ζώνη για «τους εργάτες του κόσμου που αγωνίστηκαν ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του»
Οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων Νεολαίας που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ επισκέφτηκαν χτες το πρωί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Εκεί συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ταξικών δυνάμεων της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματεία Ηλεκτρολόγων και Ναυπηγοξυλουργών). Με ατόφια λόγια οι εργάτες μετέφεραν την πολύτιμη εμπειρία από ταξικούς αγώνες με καθαρό προσανατολισμό. Το αποτέλεσμα: «Από τα λίγα σωματεία που στο σήμερα καταφέρνουν να κρατούν σημαντικές κατακτήσεις, 7ωρο, 5ήμερο, προστασία των εργατών στη δουλειά», λέει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, και αναφέρεται στον τεράστιο ιδεολογικό πόλεμο που διαχρονικά τους εξαπολύει η κυβέρνηση, στις δυσβάσταχτες συνέπειες εκχώρησης μέρους του λιμανιού στην COSCO και τις δυναμικές δράσεις που πραγματοποιούν για την προάσπιση εργατών και ανέργων.

Αμέσως μετά επισκέπτονται το μνημείο που στήθηκε από τους ίδιους στη Ζώνη, για τους νεκρούς εργάτες στο μεροκάματο που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους. Ενα μνημείο που η εργοδοσία προσπάθησε πολλές φορές να το καταστρέψει «και για πολλά μερόνυχτα φυλούσαμε βάρδιες γύρω από αυτό».

Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τη Μάντρα της Κοκκινιάς, τόπο εκτέλεσης εκατοντάδων αγωνιστών. «Οταν παλεύεις για το δίκιο δίνεις τη ζωή σου χωρίς τσιγκουνιά. Στην ελεύθερη Ελλάδα κάθε σπίτι ήταν ταμπούρι, καραούλι και σχολειό, δεν υπήρχε αναλφάβητος. Είναι "κόκκινο φως" για τους αγώνες του σήμερα που θέλουν τη νεολαία αγράμματη, τη σπρώχνουν στα ναρκωτικά», λέει μεταξύ άλλων, ο Παντελής Χατζηπαντελής, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στη Νίκαια. Για τους αγώνες του σήμερα μίλησε η Κάτια Κρόκου, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ