Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλές από το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ._

Με «αποδέσμευση του Ισραήλ από όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες με τους Παλαιστινίους» απειλεί η ισραηλινή κυβέρνηση την Π. Αρχή εφόσον επιμείνει στην κατάθεση αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ. «Θα ακυρωθούν εντελώς όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες» τόνιζε κατηγορηματικά ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, μη δίνοντας σαφείς διευκρινίσεις για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Τελ Αβίβ. Αντίθετα επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξουν ποτέ διαπραγματεύσεις με προϋπόθεση τα σύνορα του '67. Η συνοριογραμμή θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, ότι θα απευθυνθεί ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αν και γνωρίζει ότι «δεν είναι φιλικό ακροατήριο για το Ισραήλ», προκειμένου να εξηγήσει τις ισραηλινές αντιρρήσεις και θέσεις. Η ανακοίνωση Νετανιάχου έρχεται ενώ τόσο οι δύο απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, Ντένις Ρος και Ντέιβιντ Χέιλ, όσο και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) Τόνι Μπλερ και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, παρέτειναν την παραμονή τους στην περιοχή συνεχίζοντας τις επαφές και εντείνοντας τις πιέσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά να μην καταθέσει επισήμως το αίτημά της.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διατείνονταν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς τον προγραμματισμό τους: στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αμπάς θα παρουσιάσει το αίτημα στη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα το καταθέσει επισήμως στον ΓΓ του Οργανισμού. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι δήλωσε ότι θα επιμείνουν στη θέση τους εκτός και αν υπάρξει αξιόπιστη πρόταση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

  • Με το θερμόμετρο ν' ανεβαίνει διαρκώς, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι χθες εκκενώθηκε η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν της Ιορδανίας ενόψει μεγάλης αντι-ισραηλινής διαδήλωσης υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος που προγραμματιζόταν για αργά χθες βράδυ με στόχο να συνεχιστεί και σήμερα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ