Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Θα λειτουργήσουν το Νοέμβρη εξαιτίας έλλειψης προσωπικού!

Εκατοντάδες δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού! Ετσι, χιλιάδες νέα ζευγάρια βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού έχουν ειδοποιηθεί από αρκετούς δήμους ότι - αν και έκαναν αιτήσεις που εγκρίθηκαν - δεν μπορούν να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους! Πολλές οικογένειες είτε αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι και να μην βγαίνουν στο μεροκάματο, να προσπαθούν με συγγενικά πρόσωπα να καλύψουν αυτή την ανάγκη ή με την αναζήτηση κάποιας εργαζόμενης στο σπίτι για να κρατήσει και να προσέχει το παιδί.

Αυτό συμβαίνει γιατί, πολλοί δήμοι δεν έκαναν χρήση της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη διμηνιτών συμβασιούχων για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς. Να πούμε ότι η πλειοψηφία των δήμων ζήτησε από την κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι να εγκριθούν προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό ή συμβασιούχους με 8μηνη ή 12μηνη δουλειά. Αυτό δεν έγινε δεκτό και μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο προς τους δήμους να προσλάβουν διμηνίτες συμβασιούχους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων για τους 8μηνίτες ή 12μηνίτες. Πολλοί δήμοι δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της εγκυκλίου. Είτε γιατί θεώρησαν ότι δεν είναι σωστό να αλλάξουν οι βρεφονηπιοκόμοι μετά από δύο μήνες, είτε γιατί θεώρησαν ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα που θα καταβάλλονταν για τη μισθοδοσία μισθών για δύο μήνες, είτε γιατί εκτίμησαν ότι δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και έτσι προτίμησαν να περιμένουν την έγκριση των 8μηνιτών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι σταθμοί λειτουργούν από τις αρχές Σεπτέμβρη μόνο με επανεγγραφές παιδιών από την προηγούμενη χρονιά και με το υπάρχουν ή μειωμένο προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι έχουν καταδικάσει χιλιάδες οικογένειες να περιμένουν δύο ή και περισσότερους μήνες για να πάνε τα παιδιά τους σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό. Εκτός από αυτό βέβαια υπάρχει και το ζήτημα των οικογενειών που δεν έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δυνατότητα του παιδικού σταθμού, αφού δεν έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις. Αριθμός που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 15.000 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" δήμοι όπως: Ελληνικό - Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη κ.ά, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα:

Στο δήμο Ηλιούπολης οι 7 βρεφονηπιακοί σταθμοί αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο με τις περσινές εγγραφές των παιδιών, δηλαδή έχουν κάνει επανεγγραφές και όχι νέες εγγραφές αν και έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις. Και περιμένουν την πρόσληψη των 8μηνιτών.

Στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης οι νέες εγγραφές θα γίνουν όταν εγκριθούν οι νέες προσλήψεις.

Στη Βάρη και τη Βούλα στους δύο παιδικούς σταθμούς, 150 παιδιά βρίσκονται στην αναμονή αφού οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν σε έναν μήνα, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων των συμβασιούχων.

Πολιτική που περιέγραφε και ο «Καλλικράτης»

Η κυβέρνηση αγνοεί τα οργανικά κενά, τα διευρυνόμενα από τις συνταξιοδοτήσεις, παραπέρα απολύει τους προηγούμενους συμβασιούχους με τη λήξη των συμβάσεών τους, και φέρνει ορισμένους άλλους οι οποίοι μόλις προσαρμοστούν στο εργασιακό τους περιβάλλον και γνωριστούν με τα παιδιά θα πρέπει να αποχωρήσουν για να αντικατασταθούν απ' αυτούς που θα στείλει το ΑΣΕΠ. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ψυχισμό βρεφών και νηπίων. Η πολιτική αυτή (που δεν αφορά «απλά και μόνο» στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών αλλά επεκτείνεται συνολικά στον τομέα της Πρόνοιας) χαράζεται κεντρικά από την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που την περιέγραφε ανάγλυφα ο «Καλλικράτης». Κάτι που το ΚΚΕ είχε δει και καταγγείλει από την αρχή. Οι δημοτικές αρχές που τώρα μιλούν για αδιέξοδα και προβλήματα, αποθέωναν τον «Καλλικράτη» και μιλούσαν τότε για μια «νέα εποχή με πολλές προκλήσεις» στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης...

Εδώ και τώρα γονείς και εργαζόμενοι του χώρου σε συμπόρευση με τα ταξικά συνδικάτα, τους κομμουνιστές αιρετούς αγωνιστικά να διεκδικήσουν: Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Να ιδρυθούν άμεσα νέοι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Κατάργηση κάθε πληρωμής από τους γονείς, χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι, ασφαλείς σταθμοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ