Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εργασιακή «εφεδρεία» και για εργαζόμενους στους δήμους

Την πόρτα των εργαζομένων στους δήμους της χώρας χτυπά η εργασιακή «εφεδρεία». Το όλο ζήτημα δημιουργείται αντικειμενικά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ από περίπου 6.000, που ήταν πριν, σε περίπου 2.000. Μια τόσο δραστική συρρίκνωση των δομών της Τοπικής Διοίκησης εξ αντικειμένου δημιουργεί τους όρους ώστε ένα μέρος των εργαζομένων στα καταργούμενα ή συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα να μπει στην κατηγορία του πλεονάζοντος προσωπικού και συνεπώς στη λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή στην ανεργία.

Συγκεκριμένα, με προχτεσινές και χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, ξεκαθάρισε τα παρακάτω:

  • Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τέλος του έτους όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους κάνοντας χρήση, εφόσον απαιτείται, και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων στα όρια των δυνατοτήτων τους.
  • Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ισοσκέλισης με αυτό τον τρόπο θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Ενα πρόγραμμα που αφορά στους χρεωμένους δήμους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου διοικούσαν δήμους, δανείζονταν από τράπεζες για να δίνουν ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω αναθέσεων έργων και για εκτέλεση δράσεων.

Το υπουργείο διατείνεται ότι ένας αριθμός 10 - 15 δήμων έχουν υπεράριθμο προσωπικό. Οι δήμοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος με το πλεονάζον προσωπικό. «Ισως να μη χρειαστούμε το μηχανισμό της εφεδρείας αλλά θα φτάσουμε αν χρειαστεί και σε απολύσεις προσωπικού. Δεν γίνεται διαφορετικά», τόνισε ο υφυπουργός μιλώντας προχτές στο «Real FM». Ομολογεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, μιλώντας χτες στη ΝΕΤ άφησε να εννοηθεί ότι η λύση με τους «πλεονάζοντες» θα επιδιωχθεί να δοθεί μέσα από τις μετατάξεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με την ΠΟΕ- ΟΤΑ, ο Π. Κουκουλόπουλος είπε γι' αυτό το θέμα: «Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το 1 προς 10 σύμφωνα με τη νομοθεσία και αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε την Αυτοδιοίκηση, δήμους και λοιπά νομικά πρόσωπα, ως ένα ενιαίο σύστημα αυτοτελές γενικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μετά τους δήμους ή και ταυτόχρονα με αυτούς το όλο ζήτημα του περιορισμού των δομών, του προσδιορισμού του προσωπικού και της ενδεχόμενης εργασιακής «εφεδρείας» θα συμπεριλάβει τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και τις αιρετές περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ