Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Δίνει κάλυψη στις διοικήσεις των Ταμείων

Να αποσυρθεί η προκλητική τροπολογία απαίτησε το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι τίθενται σε κίνδυνο τα αποθεματικά και οι εισφορές των εργαζομένων

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία» η κυβέρνηση νομιμοποιεί τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από το οποίο τα Ταμεία θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χάσουν τουλάχιστον το 20% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 21ης Ιούλη με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δίνανται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους να δίνουν εντολές στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανταλλαγή ή αντικατάσταση των τίτλων αυτών με άλλους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς αυτό να συνιστά κακή διαχείριση».

Πρακτικά με την τροπολογία έρχεται η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομικά τις διορισμένες διοικήσεις των ταμείων έτσι ώστε όταν χαθούν χρήματα από την ανταλλαγή να μην έχουν αυτές ποινικές ευθύνες.

Την τροπολογία κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κοινωνική Οικονομία» τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τροπολογία - πρόκληση που πρέπει να αποσυρθεί αφού με αυτήν η κυβέρνηση σαν τους κλέφτες πάει να βάλει χέρι στα χρήματα των ασφαλισμένων και ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί.

Τόνισε ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να μην συζητηθεί καν αφού εκτός των άλλων δεν παρουσιάστηκε στην τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και μοιράστηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Σε κίνδυνο τα αποθεματικά

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά και το ΠΑΜΕ και απαιτεί να πληρωθούν στο ακέραιο τα αποθεματικά των Ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ελάχιστες γραμμές, στο πλαίσιο μιας πολυ- τροπολογίας, επιχειρεί να "προστατέψει" τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ταμεία, στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που "κουρεύει" τα αποθεματικά ασφαλιστικών φορέων κατά 21% τουλάχιστον, σε πρώτη φάση.

Επιχειρεί να θωρακίσει το νομικό καθεστώς για να επεκταθεί η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μέσω αγοράς χρηματιστηριακών και άλλων τραπεζοπιστωτικών προϊόντων.

Αποτελεί άλλη μια τρανταχτή απόδειξη ότι όλα όσα ειπώθηκαν από την κυβέρνηση και κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων ότι «διασφαλίζονται» οι εισφορές των εργαζομένων και ότι δεν κινδυνεύουν τα αποθεματικά τους είναι ψέματα μυθικών διαστάσεων.

Το ΠΑΜΕ έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι, ήδη, οι πενιχρές συντάξεις και παροχές και μέσα από αυτές τις εξελίξεις θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Οι πιθανότητες παύσης πληρωμών, συντάξεων και παροχών είναι περισσότερο ορατές. Η εξέλιξη αυτή είναι ενταγμένη στην προσπάθεια κυβέρνησης- κεφαλαίου - ΕΕ που έχει σα στόχο να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Στη βάση αυτή απαιτούμε να καταργηθεί η εν λόγω "ρύθμιση" και προειδοποιούμε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που χρησιμοποιούν τα αποθεματικά για να προστατευτούν οι πιστωτές της ελληνικής πλουτοκρατίας και τα κέρδη των μονοπωλίων, ότι θα συναντήσουν τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων. Να έχουν κατά νου ότι δεν τους γλιτώνει από ευθύνες καμιά τροπολογία σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε εγκλήματα σε βάρος των ασφαλισμένων μέσα από τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων.

Εχουν χρέος μαζί με την εργατική τάξη να διαφυλάξουν το μόχθο που της ανήκει. Παράλληλα, καταγγέλλουμε και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ η οποία προς τον παρόν "ποιεί την νήσσαν".

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι μέρος της στρατηγικής των συμφερόντων των μονοπωλίων η οποία επιτάσσει το σάρωμα του εναπομείναντος κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων κλπ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί και διεκδικεί να πληρωθούν στο ακέραιο με διάφορους τρόπους οι απώλειες απ' το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από κράτος και εργοδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ