Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δίνει άλλοθι για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο

Επικαλείται τους διορισμούς συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, ενοχοποιώντας για την ανεργία τους ίδιους τους εργαζόμενους

Η εργασιακή εφεδρεία οδηγεί στην ανεργία. Αυτή τη στρατηγική στηρίζει η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κουρελιάζοντας το σύγχρονο λαϊκό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Η εργασιακή εφεδρεία οδηγεί στην ανεργία. Αυτή τη στρατηγική στηρίζει η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κουρελιάζοντας το σύγχρονο λαϊκό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Θεματοφύλακας της βάρβαρης πολιτικής αναγορεύεται η ηγεσία της ΝΔ, ασκώντας πιέσεις για την πιστή εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και πλειοδοτώντας υπέρ της λήψης πρόσθετων, φιλομονοπωλιακών μέτρων. Από τη σκοπιά αυτή, δικαιολόγησε και νομιμοποίησε ουσιαστικά την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, επικαλούμενη ως άλλοθι τους διορισμούς συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που έκανε η κυβέρνηση τον προηγούμενο χρόνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε χτες ότι «την ώρα που η κυβέρνηση απολύει τουλάχιστον 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλύπτεται ότι έχει προσλάβει, τουλάχιστον, 25.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι απολύσεις είναι μονόδρομος και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι οι διορισμοί που έγιναν το 2010 ήταν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου (25.850), που ως γνωστόν λήγουν αυτοδίκαια, ενώ οι θέσεις μόνιμου προσωπικού ανήλθαν μόλις στις 1.230.

Παρόλα αυτά, ο Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε τις προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου «ανήθικες», «εγκληματικές» και «παράνομες», υποστηρίζοντας ότι οι διορισμοί αυτοί «γίνονται αιτία μαζικών απολύσεων» (!), «εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας και γίνονται αφορμή για νέα οδυνηρά μέτρα» (!) και «παραβιάζουν τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», όπως προβλέπει και το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ συναινούν έμπρακτα στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων, πλειοδοτώντας υπέρ της δραστικής μείωσης του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο. Στην προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση και να αποφύγουν το πολιτικό κόστος υποστηρίζουν ότι η πρόταση που πρώτη έκανε η ΝΔ για το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας δεν οδηγεί σε απολύσεις. Τα ίδια όμως τα στελέχη παραδέχονται ότι πρόκειται για «μεταβατικό μέτρο» και άρα κάποια στιγμή θα οδηγούσε σε απόλυση, ενώ άλλα στελέχη δηλώνουν ότι η θέση της ΝΔ είναι υπό διαμόρφωση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν διαφωνούν με το μέτρο όπως το εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Εμείς μιλούμε για ένα τριετές μεταβατικό στάδιο. Ζητάμε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με αμοιβή στο ύψος του βασικού μισθού, χωρίς επιδόματα και υπερωρίες που δημιουργούν σήμερα το πρόβλημα. Για να προσδιορίσουμε το ποσοστό, χρειάζεται να μελετήσουμε μια συνολική πρόταση εάν εμείς ήμασταν κυβέρνηση», δήλωσε με νόημα (στο vima fm) ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ καταδικάζει σταθερά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό αποδοκίμασε τις «ακραίες» κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις του γαλάζιου προέδρου της ομοσπονδίας. «Η αρμοδιότητά του είναι να εκπροσωπεί τα αιτήματα του κλάδου του, εντός των ορίων του δημοκρατικού πολιτεύματος και του δημοκρατικού τρόπου εκφράσεως. Δεν μπορεί ούτε να κλείνει αεροδρόμια, ούτε λιμάνια, ούτε δρόμους», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση και ο σεβασμός των νόμων, είναι κάτι το οποίο έχουμε λησμονήσει ή παραμελήσει στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ