Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η χειρότερη σχολική χρονιά

Η ευχή «καλή σχολική χρονιά» ακούγεται φέτος σαν ειρωνεία. Η υπόθεση της έλλειψης σχολικών βιβλίων - με την κυβέρνηση να φέρει στο ακέραιο την ευθύνη - είναι εξοργιστική. Κι ακόμα πιο εξοργιστικός είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν, αφότου μαθεύτηκε ότι τα βιβλία θα πάνε στα σχολεία μετά από δυο μήνες και αν... Η υφυπουργός Παιδείας έφτασε να επικαλεστεί... τα «κρυφά σχολειά» για να πει ότι και τότε δεν είχαν βιβλία, αλλά είχαν φωτισμένους εκπαιδευτικούς και ο εκπαιδευτικός - όχι το βιβλίο - είναι το βασικότερο στη μόρφωση!.. Σχολικοί σύμβουλοι δίνουν οδηγίες στους εκπαιδευτικούς να δουν ως μια θετική πρόκληση την απουσία βιβλίων και να κάνουν μάθημα με άλλα μέσα, γιατί έτσι κι αλλιώς στα νέα αναλυτικά προγράμματα τα βιβλία θα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο! Αποκαλύπτονται: Το σχολείο της αμορφωσιάς που πάνε να επιβάλλουν θα βάλει το βιβλίο σε δεύτερη μοίρα, έως και θα το εξαφανίσει.

Παραπέρα: Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μίλησε ανερυθρίαστα για ένα «μικρό θαύμα» που έγινε λέει φέτος, επειδή τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν είναι τόσα πολλά όσα περίμεναν (!) μετά από τις 6.000 συνταξιοδοτήσεις και τις μόλις 600 προσλήψεις εκπαιδευτικών πανελλαδικά. «Μικρό θαύμα» επειδή τα κενά είναι λίγα! Μα και κανένα κενό να μην υπήρχε, δεν θα ήταν θαύμα, θα ήταν το... αυτονόητο. Τώρα λένε στον κόσμο να... πανηγυρίζει επειδή το παιδί του θα αρχίσει να διδάσκεται π.χ. μαθηματικά από την αρχή της χρονιάς και δε θα περιμένει μέχρι το Δεκέμβρη να έρθει δάσκαλος στο σχολείο! Οσο για τα «λίγα» κενά, που ονομάζουν «θαύμα», είναι πάνω 3.300!

Η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους είναι ένα ακόμα «αγκάθι». Και τη χρονιά που μας πέρασε οι γονείς είχαν πικρές εμπειρίες σε αυτό το θέμα. Καταργήθηκε η μεταφορά των μαθητών των αθλητικών σχολείων, διακόπηκε δυο φορές μέσα στη χρονιά η μεταφορά μαθητών σε διάφορους νομούς της χώρας, γιατί καθυστερούσαν οι συμβάσεις και τα χρωστούμενα στους μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ταξί κλπ). Μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα και φέτος.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο κομμάτια του παζλ που συνθέτει την εικόνα της χειρότερης σχολικής χρονιάς εδώ και χρόνια. Τον ίδιο - διόλου τιμητικό - τίτλο είχε και η περσινή σχολική χρονιά στο ξεκίνημά της, αλλά, ως φαίνεται, φέτος υπάρχουν και χειρότερα! Ασε που με τα πρώτα κρύα, στα σχολεία δεν θα υπάρχουν λεφτά για θέρμανση κ.ά. Ηδη εξάλλου οι δήμοι, μόλις άρχισε να ακούγεται ότι αντί για βιβλία θα βγάζουν τα σχολεία φωτοτυπίες, έσπευσαν να ενημερώσουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος για τόσες φωτοτυπίες... Κι όλα αυτά έρχονται σε μια χρονιά που το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας έχει υποστεί «αφαίμαξη» μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Γι' αυτό κανένας γονιός, κανένας εκπαιδευτικός, κανένας μαθητής δεν πρέπει να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση. Τώρα είναι ώρα οργάνωσης κι αγώνα σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη. Να πάρουν επιχορηγήσεις τα σχολεία, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του σχολείου από το κράτος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ