Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιος ωφελείται;

Οι «αποκρατικοποιήσεις, δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο να μειώσουμε το χρέος μας. Αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Εργαλείο δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα». Αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αν ναι, τι είδους θα είναι; Ποιο θα είναι το ύψος των μισθών και ποιο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων; Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, απάντηση δίνουν τα σχέδια της διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τις συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες, ιδιωτικοποίησαν τον Οργανισμό, βγάζοντας εκτός παραγωγής χιλιάδες εργαζόμενους, με απολύσεις και δήθεν «εθελούσιες». Αρα, ιδιωτικοποίηση σημαίνει πρώτα και κύρια απολύσεις.

Σημαίνει όμως και ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης, όπως επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο: «Την άμεση περικοπή του μισθολογικού κόστους κατά 70 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ θα προτείνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μ. Τσαμάζ (...) Η σχεδιαζόμενη περικοπή κόστους από τη διοίκηση του ΟΤΕ θα γίνει μέσω της εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας και συγκεκριμένα με την καθιέρωση της εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται βάση από το νόμο 3840/2010 και σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ η εφαρμογή της θα μειώσει κατά 20% το χρόνο εργασίας και 13,5% τις αποδοχές των εργαζομένων. Θα επιφέρει δε ετήσια μείωση του εργασιακού κόστους περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά 12 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από το πάγωμα των ωριμάνσεων στους μισθούς, ενώ με άλλες περικοπές επιδομάτων εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση κόστους θα ανέλθει σε 70 έως 100 εκατομμύρια ευρώ».

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως παλιότερα οι κρατικοποιήσεις προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι ταξική επιλογή του αστικού κράτους προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, συνολικά του λαού. Για παράδειγμα, στις αρχές Αυγούστου - μέσα σε βαθιά ύφεση - ο ΟΤΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο του 2011 62,2 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα των αναμενόμενων από τη διεύθυνση. Την ίδια ώρα, στους χιλιάδες εργαζόμενους του Οργανισμού, η διοίκηση προχωρά σε μειώσεις μισθών και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυξάνει και το κόστος των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Η «δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός δεν αφορά τους εργαζόμενους. Ο «νέος πλούτος» που θα παραχθεί, θα καταλήξει στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών, ενώ η δημιουργία του περνάει μέσα από την ισοπέδωση της ζωής των εργαζομένων και την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Για τους εργαζόμενους, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εδώ και τώρα να εγκαταλείψουν τα κόμματα του κεφαλαίου, να συνταχθούν με το ΚΚΕ. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού σημαίνει κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π.Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ