Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σενάρια για έναρξη γεωτρήσεων

Ανησυχία στην Αθήνα από την κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας - Ισραήλ

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή αναστολής τους, λόγω των τουρκικών απειλών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, καθώς το ζήτημα των τουρκικών απειλών αναμένεται να θέσει και στις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την αμερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, πραγματοποιώντας διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, τόσο για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όσο και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα οικονομικής στήριξης στην ΕΕ, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ενώ όπως έγινε γνωστό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τη Ρωσία για την εξασφάλιση δανείου, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δάνειο αναμένεται να είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,5% για μία πενταετία. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν.

Στην Αθήνα, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ προκαλεί ανησυχία στο ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ένταση δεν είναι συγκυριακή, έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα και είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Αμυνας ενημερώθηκε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει οδηγία στους πολίτες του Ισραήλ να πάψουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, να κινητοποιήσει το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και σε συνεργασία με το αρμενικό να πιέσουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και να πυκνώσει τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με κουρδικές οργανώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδιώκει αναβάθμιση με «ισορροπημένη προσέγγιση»(2022-03-10 00:00:00.0)
«Ψήνονται» επαναπροσεγγίσεις για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό(2022-01-27 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό «καμβά» παζάρια και προσπάθειες αναθέρμανσης σχέσεων(2022-01-26 00:00:00.0)
«Στηρίζει» τις διευθετήσεις των «ΝΑΤΟικών συμμάχων» Ελλάδας - Τουρκίας(2021-02-16 00:00:00.0)
Συνάντηση Κοτζιά με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ(2018-09-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού(2016-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ