Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός

Ενα από τα πιο σημαντικά πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα έζησε χτες το απόγευμα ο Πειραιάς, όταν πλήθος από εργατικές λαϊκές οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών κατέκλυσαν την πλατεία του Αγ. Ιωάννη στο Ρέντη για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πειραιώτικη περιφέρεια από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ. Εκδήλωση που ήταν ενταγμένη γενικότερα στη δουλειά των κομμουνιστών, στην εργατική τάξη της οποίας οι μετανάστες αποτελούν κομμάτι, στην επιδίωξη της ενδυνάμωσης τόσο της ταξικής ενότητας και συσπείρωσης, όσο και της αντεπίθεσης ολόκληρης της εργατικής τάξης με προοπτική το σοσιαλισμό.

Ολος ο χώρος ήταν «στολισμένος» από καλοφτιαγμένα ταμπλό αφιερωμένα στους ταξικούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργατών και φόντο τα υψωμένα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Τη δική τους θέση είχαν τα ταμπλό αφιερωμένα στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και τον «ΟΔΗΓΗΤΗ», ενώ ξεχωριστό ήταν αυτό του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλος της ΟΓΕ, στο οποίο κυριαρχούσε η φράση «Γυναίκες, Ελληνίδες και μετανάστριες, σε κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό», την οποία συνόδευαν και οι αντίστοιχες εικόνες από τη ζωή και τη δράση τους.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ συγκροτήματα από τη Συρία και τη Γεωργία μετέφεραν γεύση από τον πολιτισμό τους, ενώ, σε περίπτερα που είχαν στηθεί, μετανάστες και Ελληνες εργάτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματά τους, ωστόσο σε όλες τις συζητήσεις ο κεντρικός άξονας ήταν πώς θα απαλλαγούν από τα παράσιτα τους εκμεταλλευτές που τους τσακίζουν τη ζωή. Ξεχωριστό μέρος της εκδήλωσης ήταν το αφιέρωμα στη μετανάστευση από την ορχήστρα του Δ. Κανέλλου.

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή εκδήλωση
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Για μας τους κομμουνιστές είναι πρώτης προτεραιότητας καθήκον να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να πρωτοστατήσουμε για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα ανάμεσα σε ξένους και Ελληνες εργάτες, σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε γειτονιά, παντού. Η ταξική ενότητα είναι βασική προϋπόθεση για να δώσουμε νικηφόρα μια σειρά μάχες το επόμενο διάστημα, μέχρι την τελική νίκη». Επισήμανε ότι οι μετανάστες είναι θύματα «της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιούν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ διαχρονικά», θύματα της «πολιτικής που ληστεύει και σκοτώνει λαούς», θύματα των πολέμων που και η Ελλάδα στηρίζει μέσω των αντιλαϊκών κυβερνήσεών της.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες και πρόσθεσε: «Εχουμε τη δύναμη σήμερα να βάλουμε μικρά εμπόδια, να πάρουμε μικρές ανάσες στην ασφυξία των μέτρων και την ίδια στιγμή να δούμε καθαρά μπροστά την προοπτική, να απαλλαγούμε από τα χαλινάρια της εξουσίας των μονοπωλίων, να βάλουμε πλώρη για τη δική μας εξουσία». «Πάρτε θέση στον ταξικό αγώνα, δυναμώστε το ΠΑΜΕ» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αυτές τις ώρες δεν χωρούν αυταπάτες. Είναι κρίσιμο ζήτημα να μη νομιμοποιηθούν αυτά τα αντιδραστικά, βάρβαρα μέτρα στη λαϊκή συνείδηση. Είναι κρίσιμο ζήτημα παντού να ξεδιπλωθούν εστίες οργανωμένης αντίστασης. Είναι κρίσιμο ζήτημα την ώρα αυτή Ελληνες και ξένοι εργάτες να ζυγιάσουν: Θυσίες χωρίς τέλος για την κερδοφορία των καπιταλιστών ή θυσίες στο δρόμο του ταξικού αγώνα με το ΠΑΜΕ που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη για τη σωτηρία της λαϊκής οικογένειας. Για να μην εφαρμοστούν, να αναχαιτιστούν τα μέτρα, να κερδίσει χρόνο ο λαός μας για να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να συγκροτήσει το μέτωπο ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων για τη δική του εξουσία.

Το ΚΚΕ με αποφασιστικότητα κατηγορηματικά λέει Ελληνες και ξένοι εργάτες μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να αλλάξουμε τη ζωή μας. Η σιγουριά μας πατάει στη βαθιά γνώση μας πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες, μπορεί να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες με λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ