Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΕΚ
Κάλπικο ενδιαφέρον για να καλύψουν τη λεηλασία

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να εισαχθεί στο «Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων», με ομόλογο ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσαν χτες τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», με την οποία επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των χιλιάδων δικαιούχων για τη διαχρονική οικονομική λεηλασία του Οργανισμού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά δικαιούχους που έτυχαν στεγαστικής παροχής αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ και προβλέπει τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού και των επιβαρύνσεων με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Για τους δικαιούχους που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης. Τέλος, για τους εγγεγραμμένους άνεργους ή μακροχρόνια άνεργους στον ΟΑΕΔ που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων με ανώτατο χρονικό όριο αναστολής την 31/12/2012.

Αποτελεί πρόκληση η ρύθμιση για την εφάπαξ καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων (τόκοι υπερημερίας). Αυτό γιατί ο ΟΕΚ μέχρι σήμερα χαρατσώνει τους δικαιούχους με τόκους υπερημερίας που αγγίζουν το 11% (!) όταν ακόμα και στις τράπεζες αυτοί δεν ξεπερνούν το 2,5%! Ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία αποτελεί το γεγονός ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων δανειοληπτών που έχουν οδηγηθεί από τον ΟΕΚ στις δαγκάνες των τραπεζών και είτε έχουν χάσει είτε κινδυνεύουν καθημερινά να χάσουν τα σπίτια τους, δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα, αφού η όποια ρύθμιση για όσους έχουν οδηγηθεί στις τράπεζες, παραπέμπεται γενικά και αόριστα σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ