Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση στην έφοδο κατά του λαού

Μεγάλο μέρος των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι δικές της προτάσεις, γι' αυτό και δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης

Θέση στο πλευρό της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν τα νέα άγρια μέτρα, πήρε ευθύς εξαρχής η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η αντιλαϊκή συναίνεση έχει βαθιές ρίζες, τη στρατηγική υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, αλλά και βάθος που φτάνει μέχρι την τυπική συγκυβέρνηση.

Ενδεικτικό της πλήρους σύμπλευσης και συστράτευσης αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση από την ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με διαδικασίες «φαστ τρακ» τα νέα, καταστροφικά για τη ζωή του λαού μέτρα. Η δικαιολογία που άρθρωσε την επόμενη μέρα των εξαγγελιών ο εκπρόσωπος Τύπου, ότι δηλαδή «η ΝΔ θα περιμένει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί αναλυτικά»(!), αποτελεί από μόνη της μια έμπρακτη στήριξη των μέτρων και ένα ξεκάθαρο σινιάλο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Δεν θα μπορούσε βέβαια η ηγεσία της ΝΔ να κρατήσει διαφορετική στάση. Πολύ περισσότερο που το σύνολο σχεδόν των προωθούμενων «διαρθρωτικών αλλαγών», που τσακίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρούν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, φέρουν τη δική της σφραγίδα: Εργασιακή εφεδρεία, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ιδιωτικοποίηση των πάντων, δραστική μείωση του κράτους και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, ευέλικτη αγορά εργασίας, περιλαμβάνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που προπαγανδίζει εδώ και ενάμιση χρόνο η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντάς τες μάλιστα ως «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική και ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Η εργασιακή εφεδρεία ήταν δική μας πρόταση, την οποία στην αρχή η κυβέρνηση την αποδοκίμασε και τελικά την αποδέχθηκε, αλλά δεν ξέρει πώς να την εφαρμόσει», παραδέχθηκε ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Το ίδιο είπε και για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε και για αποκρατικοποιήσεις και για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου», καυχήθηκε στην ίδια συνέντευξη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το κόμμα του ως καλύτερο διαχειριστή συνολικότερα των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, γιατί, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ «δεν τις πιστεύει και δεν ξέρει πώς να τις κάνει».

Συναίνεση με αποδείξεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τις επικρίσεις που δέχεται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει σαφή θέση για τη μείωση των κρατικών δαπανών: «Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει», απάντησε, επισημαίνοντας ότι «φέτος στο "Ζάππειο 2" παρουσιάσαμε τετραετές πρόγραμμα περικοπών ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων, αναλυτικά κατά τομέα του ευρύτερου δημοσίου κατά έτος». Για του λόγου το αληθές, επικαλέστηκε με καμάρι ότι «αυτό το αναγνώρισε και η ίδια η τρόικα».

Οι εργαζόμενοι βέβαια και ο λαός δεν χρειάζονται τη «βούλα» της τρόικας για να πεισθούν για τη συνέπεια και τη στοχοπροσήλωση της ηγεσίας της ΝΔ στη στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το βλέπουν με τα μάτια τους καθημερινά στην πράξη, διαπιστώνοντας το ενιαίο και αρραγές μπλοκ που έχει δημιουργήσει με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου για να περάσουν τα φρικτά μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας. Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στήριξε τη θέσπιση των επιχειρησιακών συμβάσεων και την κατάργηση των κλαδικών, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Γενικότερα, θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους πρέπει να «προσαρμόζονται» διαρκώς στις ανάγκες της επιχείρησης.

Αντίστοιχα, στο δημόσιο τομέα, πέρα από το δραστικό περιορισμό του, τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και το πετσόκομμα του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ώστε να «εναρμονιστούν» με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Από την άποψη αυτή, οι φραστικές ενστάσεις, που εκφράζει για τον τρόπο εφαρμογής του αντεργατικού εργαλείου της «εργασιακής εφεδρείας», είναι δημαγωγικές και εκ του ασφαλούς και ως μοναδικό στόχο έχουν να δείξουν ότι «η ΝΔ δεν είναι συνένοχη στο έγκλημα».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ταύτιση και η σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ με την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι πλήρης. Και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς στην πράξη: Από την υπερψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων που έχει φέρει η κυβέρνηση εντός και εκτός μνημονίου και μεσοπρόθεσμου, μέχρι την παρολίγον συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Ιούνη. Δεν πρέπει να διαφεύγει, επίσης, η εχθρική στάση που έχει κρατήσει απέναντι στις απεργιακές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτές που πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.

Διάτρητες σημαίες και ιδεολογήματα

Παρ' όλα αυτά, η ΝΔ επιχειρεί την ίδια στιγμή να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του αστικού πολιτικού συστήματος, είτε εκτοξεύοντας άσφαιρα πυρά κατά της «ανίκανης» και «αποτυχημένης» κυβέρνησης, είτε προβάλλοντας τον εαυτό της ως τον πιο κατάλληλο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα ένα «άλλο μείγμα» πολιτικής, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σε όφελος του λαού.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ΝΔ ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση είναι για να ενσωματώσει στο «άλλο μείγμα» πρόσθετα και πιο γενναία φιλομονοπωλιακά μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στα επίπεδα των γειτονικών κρατών, δηλαδή γύρω στο 10%, τη διασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά. Αυτά τα μέτρα άλλωστε ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου την Παρασκευή από την κυβέρνηση να υιοθετήσει και εφαρμόσει.

«Εμείς, λοιπόν, θέτουμε ζήτημα για την επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του μνημονίου. Οχι τους στόχους της, αλλά τα μέσα με τα οποία θα επιτύχουμε τους στόχους της», επανέλαβε με έμφαση στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι με αυτή τη σημαία θα πάει στις εκλογές, που αν και δεν τις επιδιώκει - όπως ισχυρίζεται - πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις αποφύγει. «Πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα θα μας δώσει αυτοδυναμία γιατί όλοι έχουμε κατανοήσει ότι ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερα...», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην περίπτωση όμως που δε γίνει αυτό, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι αναζητά το πάνω χέρι στη δεδομένη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που θα φτάνει μέχρι τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, για να τσακίσουν με επιθετική συναίνεση το λαό. Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν τις προάλλες ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλος, που άφησε ορθανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εκλογές. «Ο κόσμος θα δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στην επιλογή δυνάστη μεταξύ των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αλλά στην αποδυνάμωσή τους και τη δραστική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org