Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την παράδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας

Τον υπουργό Δικαιοσύνης καταγγέλλει το ΠΑΜΕ μέσω ανοικτής επιστολής απ' αφορμή ότι αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρεται για την επιχειρούμενη έκδοση στις γερμανικές αρχές της Τουρκάλας συνδικαλίστριας Gulaferit Unsal. Χαρακτηρίζει την άρνηση αυτή «...πράξη κυνισμού, αναλγησίας, αντάξια της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησής σας απέναντι στο εργατικό κίνημα, απέναντι στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα».

Η Unsal συνελήφθη στις 7/7. Αναμένει την έκδοσή της στη Γερμανία κι από εκεί απέλαση στην Τουρκία, κατ' εφαρμογή του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕΣ). Κατηγορείται για εικαζόμενη συμμετοχή της στη Γερμανία το 2002 σε οργάνωση που περιλαμβάνεται στην αντιτρομοκρατική λίστα της ΕΕ. Εχει καταθέσει αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, επομένως είναι «παράνομη» (σύμφωνα με το προσφυγικό δίκαιο) η παράδοσή της στη Γερμανία μέχρι να εξεταστεί οριστικά το αίτημά της στην Ελλάδα.

Στην απαντητική επιστολή του ο υπουργός διευκρινίζει ότι πρόκειται περί «παράδοσης» στις γερμανικές αρχές, παραδεχόμενος ότι γίνεται βάσει των προβλέψεων του ΕΕΣ. Το ΠΑΜΕ τονίζει πως το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, για το οποίο ο υπουργός θα φέρει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη, ενώ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τη δράση του απαιτώντας την απελευθέρωσή της.

  • Την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Θεσσαλονίκης για έκδοση της Unsal καταδικάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η απόφαση «συντάσσεται και εκφράζει το πνεύμα της "αντιτρομοκρατικής" πολιτικής της ΕΕ, η οποία έχει στο στόχαστρο τους λαούς και τα δικαιώματά τους». Εκφράζει την αλληλεγγύη της στην αγωνίστρια που κατηγορείται για «εγκλήματα» όπως η διανομή φυλλαδίων... Απαιτεί να μην εκδοθεί, να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ευρωτρομονόμο, την ποινικοποίηση των αγώνων του λαϊκού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ