Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση για εργασιακή εφεδρεία και προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Το ΑΣΕΠ προορίζεται να λειτουργήσει ως «καπέλο εγκυρότητας» και για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επισήμανε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Αφορμή αποτέλεσε η ακρόαση του προέδρου του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη, ο οποίος τοποθετήθηκε τόσο για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο όσο και για τις 55.000 προσλήψεις μέσω και ΜΚΟ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο Γ. Βέης επισήμανε ότι «οι φορείς οι οποίοι πρόκειται να περάσουν από αυτή τη διαδικασία με δικούς τους τρόπους θα βρουν ποιο είναι το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να παραμείνει και ποιο είναι εκείνο το οποίο θα πάει στην εργασιακή εφεδρεία, κατά την οποία θα πληρώνεται για ένα χρόνο και μετά δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα γίνει (...) Η δουλειά του ΑΣΕΠ δεν είναι να απολύει τον κόσμο, αλλά να επιλέγει τους καλύτερους για να διοριστούν». Οσον αφορά στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σημείωσε ότι η συμμετοχή του είναι δυνατή μόνο στην παροχή τεχνογνωσίας λέγοντας: «Το ΑΣΕΠ έχει να κάνει με το Δημόσιο, ο εργοδότης πραγματικά εδώ πέρα είναι ιδιώτης και επομένως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε με έναν οποιονδήποτε ιδιώτη».

Τοποθετούμενη η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι «η κυβέρνηση μαζί με τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, έχει συνολικά χρησιμοποιήσει το ΑΣΕΠ για να δώσει νομιμοφάνεια. Σε πολιτικές επιλογές ειδικά στον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο και στον τρόπο αντιμετώπισης της εργασίας, που για μας ούτως ή άλλως κινούνται, ως πολιτικές επιλογές, σε αντεργατική και αντιδραστική κατεύθυνση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής στο θέμα των ΜΚΟ ρωτώντας: «Θα ιεραρχήσετε εσείς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Θα ελέγξετε εσείς την ποιότητα του "νταβατζή", του "δουλεμπόρου"; Η πρόσληψη από ΜΚΟ είναι κάτι ενδιάμεσο, το οποίο ακυρώνει την έννοια του πολίτη και της πολιτικής. Η ΜΚΟ λαμβάνει κυβερνητικά χρήματα, αλλά δεν έχει την υποχρέωση που έχει ένας δημόσιος οργανισμός ή μια εταιρεία, μιας και δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, δεν έχει νομικό ορισμό ύπαρξης διεθνώς». Συνέχισε σημειώνοντας: «Από τη μια πλευρά έχουμε τις ΜΚΟ που παίρνουν χρήματα από τις κυβερνήσεις και ασκούν μεγάλο τμήμα της "βρωμοδουλειάς" των κυβερνήσεων και ενίοτε λειτουργούν και ως μαξιλαράκι, όπως τώρα με τις προσλήψεις. Από την άλλη έχουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές που αποδεικνύεται με τον καιρό ότι δεν είναι ανεξάρτητες, αλλά χρησιμοποιούνται και γίνονται εργαλεία από την αντίπερα όχθη για να εφαρμοστεί μια συγκεκριμένη πολιτική».

  • Η Λ. Κανέλλη τόνισε ακόμα ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το θέμα των υποκλοπών με βάση τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα. Οπως είπε, «όταν έρχεται μετά από 6 χρόνια μια τέτοια εξέλιξη, δεν νοείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να έχει καθυστέρηση έστω και μία εβδομάδα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ