Η κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ) θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται - σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος, στο πλαίσιο της «άτυπης» ενημέρωσης των δημοσιογράφων - να ανακοινωθούν οι δύο επιτροπές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τις «αλλαγές» στη διάρθρωση και στη λειτουργία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι «αλλαγές» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα επιφέρουν και σε αυτή την περίπτωση - όπως και στην ΕΡΤ - τη συρρίκνωση των δύο ειδησεογραφικών πρακτορείων με ταυτόχρονη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, σε ό,τι αφορά τις δύο επιτροπές - στις οποίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΑΠΕ - ΜΠΕ - η πρώτη θα είναι πενταμελής και θα προεδρεύει σε αυτή ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πρακτορείων και η δεύτερη θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, ειδικούς σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων. Τα πορίσματα των δυο επιτροπών θα κατατεθούν στη Βουλή και θα ακολουθήσει ανοιχτή διαδικασία «διαλόγου» με τη συμμετοχή των κομμάτων, των αρμοδίων φορέων και των εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κατά την ανακοίνωση της «αναδιάρθρωσης» της ΕΡΤ, η κατάργηση του ΙΟΜ και του ΕΟΑ, με ταυτόχρονη ενσωμάτωσή τους στη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ ΑΕ θα εξοικονομήσει το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.