Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πενηντάρηδες διά βίου ... «καταρτιζόμενοι»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξι Ιταλοί εθελοντές άνω των 50 ετών θα βρεθούν στην Ελλάδα από τις 22 Αυγούστου έως τις 4 Οκτώβρη και θα συμμετάσχουν σε δράσεις όπως καθαρισμός των παραλιών της Νέας Μάκρης, περιποίηση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, συντήρηση μονοπατιών και δημιουργία σχετικής σήμανσης, αλλά και καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Μαραθώνα με τη συνεργασία της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τη δράση αυτή, έχουν αναλάβει η ΜΚΟ «ΕΛΙΞ», σε συνεργασία με την ιταλική οργάνωση «Lunaria». Το πιο ενδιαφέρον στην παραπάνω δράση είναι ότι γίνεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος διά βίου μάθησης - Grundtvig» και υποτίθεται ότι οι 50άρηδες που θα συμμετέχουν σε αυτή αποκτούν μαθησιακές ευκαιρίες άτυπης εκπαίδευσης.

Δηλαδή, σε ηλικίες άνω των 50 δε θεωρείται φυσιολογικό και δεδομένο ότι ένας άνθρωπος δεν θα είναι σε μια εργασία και θα συνταξιοδοτηθεί από αυτή, αλλά θα «καταρτίζεται» διά βίου. Πώς; Ακόμη και το να καθαρίζει παραλίες θεωρείται άτυπη «γνώση»! Πετούν το τυράκι της «εμπειρίας» και της «κατάρτισης» σε εργαζόμενους, που σε αυτή την ηλικία δύσκολα βρίσκουν δουλειά, κι ας έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη τους, επειδή δεν συμφέρουν τον εργοδότη. Κι αυτούς τους βαφτίζουν «εθελοντές»...

Επιπλέον, διαφαίνεται και ο προσανατολισμός τέτοιες ΜΚΟ να αναλάβουν δράσεις και καθήκοντα που θα έπρεπε να καλύπτονται σταθερά και καθολικά από εργαζόμενους. Οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, «τέτοιες δράσεις στηρίζουν επιπροσθέτως και αναπτύσσουν τη σχετική τεχνογνωσία στις οργανώσεις που συμμετέχουν, ώστε να δημιουργήσουν σταδιακά μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ωφελουμένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ