Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σπάρτακος» και «Κύκνοι»

Καλλιτέχνης, που κυριάρχησε για δεκαετίες ως χορευτής, χορογράφος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής των περίφημων Μπαλέτων Μπολσόι (για πάνω από 30 χρόνια, από το 1964 μέχρι το 1995), ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έρχεται στην Αθήνα τον Οκτώβριο, για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Badminton. Επικεφαλής της χορευτικής ομάδας του «Grigorovich Ballet theatre of Russia», με 70 συντελεστές, θα παρουσιάσει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» (20 και 21/10), αλλά και την τρυφερή διασκευή του για τη μοναδική «Λίμνη των Κύκνων» (22 και 23/10).

«Παιδί» της σοσιαλιστικής πολιτιστικής υποδομής, ο μεγάλος καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Λένιγκραντ το 1927. Την καλλιτεχνική του πορεία την ξεκίνησε από τα Μπαλέτα «Κίροφ - Μαρίνσκι» στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις, όπως: «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.ά. Με τον Γκριγκορόβιτς στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο και έγινε η νούμερο ένα ομάδα μπαλέτου. Το 1995 έφυγε από τα Μπολσόι, αποφασίζοντας να δημιουργήσει τη δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia», με την οποία παρουσίαζει τις σπουδαίες χορογραφίες του σε όλο τον κόσμο.


Ο σπουδαίος Ρώσος (αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν έγραψε τη μουσική του μπαλέτου «Σπάρτακος» (το 1954), το οποίο χορογράφησε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι. Οσο για την αξεπέραστη «Λίμνη των Κύκνων» που έγινε αθάνατη χάρη στη μουσική του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται στη διασκευή της κλασικής χορογραφίας των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, που έκανε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1969, πάλι για τα Μπολσόι, γνωρίζοντας νέα αποθέωση.

Οι παραστάσεις θα δοθούν με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γ. Γκριγκορόβιτς. Ηδη, έχει ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων, που κυμαίνονται από 18-58 ευρώ (στο μισό η τιμή των φοιτητικών), στο 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, στα ταμεία του Badminton και σε όλα τα PUBLIC και METROPOLIS.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ