Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΤ ΑΕ
Κλείνει κανάλια, απολύει προσωπικό, εκποιεί ακίνητα

Ξεκινά από την κρατική ραδιοτηλεόραση το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και τις απολύσεις εργαζομένων. Ταυτόχρονα, στέλνει νέα «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο, καναλάρχες, εκδότες, βιομήχανους

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να συναντηθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σε κοινή δράση και αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματος του λαού στην ολόπλευρη ενημέρωση, για σύγχρονα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να συναντηθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σε κοινή δράση και αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματος του λαού στην ολόπλευρη ενημέρωση, για σύγχρονα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα
Στο κλείσιμο της ΕΤ1, άλλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, της «Ραδιοτηλεόρασης», «αξιολόγηση» και εντέλει απολύσεις προσωπικού της ΕΡΤ, εντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες, εμπορευματοποίηση των παραγωγών της, εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της και «δώρα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, προχωρά μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, από την κρατική ραδιοτηλεόραση ξεκινά το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε χτες το κυβερνητικό σχέδιο για την «αναδιοργάνωση της ΕΡΤ». Είπε ότι οι «επιχειρησιακές αλλαγές» θα προχωρήσουν άμεσα. Οσες χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, αυτό θα γίνει έως αρχές Νοέμβρη και οπωσδήποτε όλα θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του χρόνου. Την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσει το σχέδιο για τις «αλλαγές» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και λίγο αργότερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών.

Με επιχειρήματα περί «ανταγωνιστικότητας», «μείωσης λειτουργικού κόστους» και «χαμηλής τηλεθέασης», ανήγγειλε ότι η ΕΤ1 και το ψηφιακό κανάλι ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ κλείνουν, με κάποιες εκπομπές τους να εντάσσονται στα προγράμματα των ΝΕΤ και ΕΤ3 ή στην web tv της ΕΡΤ (την τηλεόραση που λειτουργεί στον ιστότοπο της ΕΡΤ). Αρχικά, υποστήριξε ότι το προσωπικό τους θα αξιοποιηθεί στα άλλα κανάλια και τα πολυμέσα (ιστότοπος) της ΕΡΤ. Το ψηφιακό ΠΡΙΣΜΑ+ «θα εκπέμπει μέχρι 8 ώρες την ημέρα» και το πρόγραμμά του θα απευθύνεται κυρίως σε ΑμΕΑ.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία το γεγονός ότι προχωρά σε «συμπράξεις» με ιδιωτικά κανάλια, ώστε να παραχωρούν στο ΠΡΙΣΜΑ+ παραγωγές τους, με το πρόσχημα ότι έτσι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τα ΑμΕΑ. Στην πραγματικότητα, παίρνει μεν εκπομπές τους, αναλαμβάνοντας όμως με δικά της έξοδα τον υποτιτλισμό και την απόδοση των διαλόγων στη νοηματική, διαφημίζει το προϊόν ιδιωτών σε ένα ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό και την ίδια ώρα καμώνεται πως παρέχει Πρόνοια στα ΑμΕΑ.

Ανατροπές σε όλα τα κρατικά Μέσα

Ο Ηλ. Μόσιαλος έκανε ακόμα σαφές ότι εντατικοποιείται η δουλειά για τους εργαζόμενους στην κρατική τηλεόραση, καθώς μπαίνει «πλαφόν» στον αριθμό του προσωπικού που στελεχώνει τις εξωτερικές λήψεις και τις αποστολές. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει «συντονισμός ανταποκριτών των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών στις μεγάλες πόλεις», ώστε επί της ουσίας ο ίδιος ρεπόρτερ να μεταδίδει την είδηση στα εναπομείναντα κρατικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Συγχωνεύονται διοικητικά οι υφιστάμενοι 19 περιφερειακοί κρατικοί σταθμοί σε 9 με «ενιαίο πλαίσιο προγράμματος» και συνεχή ροή ειδήσεων στα πολυμέσα (ιστοσελίδα) της ΕΡΤ. Ακολουθεί «αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού, διερεύνηση των περιπτώσεων ανισοκατανομής του υπάρχοντος προσωπικού, μετάταξη του διοικητικού προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις υποστελεχωμένων περιφερειακών υπηρεσιών του Δημοσίου».
  • Συγχωνεύονται οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης σε έναν.
  • Ερχεται «σύμπραξη» του κρατικού «Φιλία 106,3» με τον «Air 104,4 fm» του Δήμου Αθηναίων, για «κοινή κάλυψη των ενδιαφερόντων των ξενόγλωσσων ακροατών». ΕΡΤ και Δήμος βρίσκουν τρόπο να απαλλαγούν από εργαζόμενους, καθώς θα καλύπτουν από κοινού θέματα.
  • Η κυβέρνηση προχωρά «σε διακοπή της έκδοσης του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση». Ο Ηλ. Μόσιαλος, το χαρακτήρισε «ζημιογόνο», επέμεινε να επικεντρώνει στην μισθοδοσία των 28 εργαζομένων της, και να παραπληροφορεί ότι τάχα παραμένουν στο δυναμικό της ΕΡΤ, αξιοποιούμενοι στα πολυμέσα της. Τα ένθετα του περιοδικού (cd) θα είναι διαθέσιμα ως υλικό δωρεάν στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης, «αν πάλι υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένες παλαιότερες εκπομπές, αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις ζητήσουν από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ έναντι ανάλογης αμοιβής».
  • Κλείνει το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Το προσωπικό τους «πρόκειται να αξιοποιηθεί κατόπιν διαδικασιών αξιολόγησης του ΑΣΕΠ και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά θα διαμορφωθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης»...
  • Εκποιείται η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει «άμεσα προς αξιοποίηση των αναγκών του ελληνικού δημοσίου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών» έκταση 700 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης, εκτιμώμενης αξίας 300 εκατ. ευρώ. Τον δε Σεπτέμβρη ξεκινά απεγκατάσταση τμημάτων της ΕΡΤ από την Κατεχάκη (μεταφέρονται στην Αγ. Παρασκευή) προκειμένου κτίρια 2.200 τ.μ. να δοθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εξάλλου, «θα υπάρξει μελέτη αξιοποίησης της λοιπής ακίνητης περιουσίας».
«Αξιολόγηση» και μετά απολύσεις

Ειδικά για το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ, είπε ότι θα γίνει «αξιολόγηση» του προσωπικού και «θα αντιστοιχηθεί στις πραγματικές ανάγκες και τη νέα διάρθρωση της ΕΡΤ ΑΕ». «Η μέτρηση της απόδοσης αποτελεί ένα εργαλείο» και «δεν υπάρχει τομέας της Διοίκησης του οποίου η εργασία, η παραγωγικότητα και η ποιοτική απόδοση να μην μπορούν να αξιολογηθούν», είπε με νόημα ο Ηλ. Μόσιαλος, την ίδια ώρα που στο κυβερνητικό σχέδιο γίνεται γραπτώς αναφορά σε «σταδιακή μείωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ ΑΕ».

Ο υπουργός ερωτήθηκε επανειλημμένα για το αν αυτά σημαίνουν απολύσεις. Απέφυγε να πει τη λέξη, ωστόσο επαναλάμβανε διαρκώς τα περί «αναδιοργάνωσης από μηδενική βάση», «αξιολόγησης», «μέτρησης παραγωγικότητας» και «αντιστοίχησης του προσωπικού με βάση τα νέα δεδομένα». Αρα, απολύσεις αφού με λιγότερους σταθμούς, λιγότερες θέσεις, περισσότερη δουλειά να ανατίθεται ανά υπάλληλο, τεχνηέντως θα εμφανιστούν πολλοί ως «περισσευούμενοι». Ειδικά για τους συμβασιούχους, είπε ότι μένουν ως τη λήξη της σύμβασης, ενώ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για μετά.

Τέλος, προϊδέασε και για άλλους μποναμάδες προς το μεγάλο κεφάλαιο: Ως τα τέλη Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο για τη διαφήμιση στην τηλεόραση και τις καταχωρήσεις επιχειρήσεων σε εφημερίδες, υπό το βάρος των πιέσεων από καναλάρχες να πάψει η διοχέτευση διαφήμισης στα κρατικά κανάλια, ώστε να βάλουν στο χέρι όλη αυτήν την πίτα. Αλλά και των πιέσεων των μεγαλοβιομηχάνων να σταματήσει η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών τους σε εφημερίδες, γεγονός που θα πλήξει όχι μόνο τα οικονομικά των επιχειρήσεων Τύπου, αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, καθώς θα χαθούν σημαντικοί πόροι από τη μη καταβολή του ανάλογου αγγελιόσημου. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν και τα τρία κανάλια(2012-01-31 00:00:00.0)
Προχωρά σε συρρίκνωση και απολύσεις στην ΕΡΤ(2011-09-16 00:00:00.0)
Ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους(2011-08-24 00:00:00.0)
Ψηφιακή ...ανανέωση(2008-12-18 00:00:00.0)
«Ανατροπές» στην ΕΡΤ(2003-06-06 00:00:00.0)
Η κωλυσιεργία οδηγεί στην... παράταση(1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ