Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαγάνδα και μέτρα για ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου

Με αλλεπάλληλες συσκέψεις, τα επιτελεία καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης και ενισχύουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης του λαού

Καμιά ανοχή στην προπαγάνδα και τα μέτρα της κυβέρνησης. Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για να συντριβεί η αντιλαϊκή πολιτική
Καμιά ανοχή στην προπαγάνδα και τα μέτρα της κυβέρνησης. Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για να συντριβεί η αντιλαϊκή πολιτική
Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει με φωτιά και σίδερο τα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος διαμήνυσε χτες ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τρόπους ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, που γεννά η βάρβαρη πολιτική, για να απορροφήσει τους κραδασμούς από την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων.

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές μέσα από διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», υπογράμμισε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στη Βουλή, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και των επαφών με τα κλιμάκια της τρόικας, που έρχονται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Θέτοντας σαν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την εκτέλεση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός έθεσε αυστηρό χρονοδιάγραμμα στους υπουργούς για την ψήφιση νομοσχεδίων και την εφαρμογή νόμων, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. «Η χώρα θα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε ένα «ισχυρό μήνυμα προς τα έξω και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με στόχο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι αδιαμαρτύρητα τη σκληρή λιτότητα και την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους, επιχειρεί με την εκπόνηση «σχεδίων ανάπτυξης» και προγραμμάτων «επιδοτούμενης απασχόλησης», τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρατεύσει τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι «συνδιαλέγεται με την κοινωνία» και ότι οι ανατροπές συναντούν τη λαϊκή αποδοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε χτες και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος στις 3 του Σεπτέμβρη.

«Τόσο στη σύσκεψη, όσο και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος του λαού, που ολοένα και πιο καθαρά αντιλαμβάνεται τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής στρατηγικής, ανεξάρτητα από τη μορφή διαχείρισης.

Οι άξονες της επίθεσης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα προχωρήσει «σ' έναν συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου», θα υπερασπιστεί τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα επιδιώξει να ντύσει την κλιμάκωση της επέλασης με «αναπτυξιακές» υποσχέσεις. Η προπαγανδιστική επίθεση της κυβέρνησης έχει βασικό σύνθημα «η χώρα προχωρά στην ανάπτυξη με αίσθηση δικαίου» και θα στηριχθεί σε τρεις άξονες:

1) Στην παρουσίαση ενός «εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας», με ειδικές δράσεις ανά υπουργείο για τη δημιουργία «θέσεων απασχόλησης» και τη διανομή κονδυλίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να προσφέρει νέα κεφάλαια και πάμφθηνη εργατική δύναμη στους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω των ΕΣΠΑ. Να ανακυκλώσει την ανεργία με προγράμματα «επιδοτούμενης» και «κοινωφελούς» εργασίας. Και, κυρίως, να ενσωματώσει όλο το πλέγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχουν γίνει νόμοι του κράτους και επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του.

2) Στην αναπαραγωγή του ιδεολογήματος ότι «η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται πολιτική σταθερότητα». Στόχος της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ακόμα πιο επιθετική συναίνεση από τα άλλα αστικά κόμματα, προκειμένου να περάσει το νέο κύμα των μέτρων. Ταυτόχρονα, να εμφανιστεί σαν η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εξασφαλίζοντας από τη μια πλευρά τη στήριξη των ξένων συμμάχων της και από την άλλη την ανοχή του λαού με την κάλπικη υπόσχεση ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο».

3) Η κυβέρνηση θα ζητήσει τη στήριξη των αλλαγών «μέσα από διάλογο και συνεννόηση». Χτες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να αναδειχθεί ο νέος ρόλος των κοινωνικών κινημάτων» και να εξεταστεί η συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο». Στόχος της κυβέρνησης είναι να χειραγωγηθεί και να «αφομοιωθεί» η λαϊκή δυσαρέσκεια, μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών διαλόγων, ώστε να εμποδιστούν οι λαϊκοί αγώνες και η ριζοσπαστικοποίησή τους, μπροστά στα νέα μέτρα και κυρίως η οργανωμένη δράση του λαού με το ταξικό κίνημα.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και θα οργανωθούν «θεματικά τραπέζια», στα οποία, όπως ανέφεραν, θα τεθούν ανοιχτά όλα τα θέματα. «Θα ανοίξουν θέματα για το νέο κράτος», σημείωνε κυβερνητικός παράγοντας, ενώ στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι το ρόλο αυτό θα ενισχύσει και η διενέργεια δημοψηφισμάτων, με τα οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υφαρπάξει τη λαϊκή συγκατάθεση για την προώθηση αντιδραστικών σχεδιασμών.

Διευρύνονται οι ανατροπές

Στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε και το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των κρατικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που θα παρουσιάσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος. Μεταξύ άλλων, προβλέπει το κλείσιμο της ΕΤ1, απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων και άλλα. «Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στους εργαζόμενους σε αυτήν», υποστήριζαν χτες προκλητικά υπουργοί της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν κάθε αντίδραση στα σχέδια και να πυροδοτήσουν τον άθλιο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης:

  • Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα φέρει μεγάλες μειώσεις στους μισθούς.
  • Η επιβολή των νέων φορολογικών χαρατσιών προς τα λαϊκά στρώματα.
  • Το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και πρώην ΔΕΚΟ, που θα φέρει μαζικές απολύσεις υπαλλήλων.
  • Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με έμφαση στο θέμα των ιδιοκτητών ταξί.
  • Οι ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το νέο νόμο - πλαίσιο.
  • Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο την άμεση πώληση του ΟΠΑΠ, των κρατικών λαχείων κ.ά.

Συζητήθηκε ακόμα - αν και επίσημα το διαψεύδει η κυβέρνηση - το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούν χώρες της Ευρωζώνης για να συμμετέχουν στο νέο δάνειο προς την ελληνική κυβέρνηση, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 21ης Ιούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε κριτική για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου σχετικά με τις εγγυήσεις που έδωσε η χώρα στη Φινλανδία.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν, μάλιστα, να εμφανίσουν ότι ο πρωθυπουργός δήθεν δε γνώριζε τις κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν συζητάμε το θέμα των εγγυήσεων, αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση ακυρώνεται όλη η συμφωνία. Δεν μας απασχολεί το θέμα των εγγυήσεων, θέλουμε μόνο να προχωρήσει η υλοποίηση των αποφάσεων και το μεσοπρόθεσμο», υποστήριζε χτες υπουργός της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ