Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Δηλώνουν αδυναμία να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία

Μάταια θα περιμένουν πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους για να μεταφερθούν στα σχολεία, αφού πολλοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να το κάνουν. Μία από τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη»

Eurokinissi

Μάταια θα περιμένουν πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους για να μεταφερθούν στα σχολεία, αφού πολλοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να το κάνουν. Μία από τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη»
Να «επιστραφεί» το έργο της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους (με ΚΤΕΛ, ταξί, κ.λπ.) ως αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι το 2012, ζητούν οι δήμοι της Λακωνίας.

Θυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δήμους, αρμοδιότητα που μέχρι πέρυσι ανήκε στις (καταργημένες πλέον) Νομαρχίες, με προβλήματα να δημιουργούνται κάθε τόσο λόγω έλλειψης πόρων να μετακινηθούν οι μαθητές, τους δε ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, γενικά μεταφορείς, να διεκδικούν δεδουλευμένα τους. Από φέτος, η αρμοδιότητα περνά στους «καλλικρατικούς» δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους, τους γονείς αναγκασμένους να στέλνουν τα παιδιά σε πιο απομακρυσμένες σχολικές μονάδες λόγω συγχωνεύσεων σχολείων (κατάργησή τους σε κωμοπόλεις και χωριά), και όποια άλλα προβλήματα αναμένεται να εμφανιστούν και πάλι, όσο η αρμοδιότητα μεταφοράς όλων των μαθητών δε γίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους με κάλυψη όλης της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το σχολικό έτος που ξεκινά (Σεπτέμβρης 2011 - Ιούνης 2012), η κυβέρνηση προϋπολογίζει ετήσια σχετική δαπάνη 140.000.000 ευρώ. Μόνο για φέτος, τα 84.000.000 θα καλυφθούν από τις Περιφέρειες και τα υπόλοιπα 56.000.000 από τους δήμους. «Για τα επόμενα έτη, η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους ΚΑΠ των ΟΤΑ α΄ βαθμού», προειδοποιεί η κυβέρνηση. Αρα, φέτος, καλύπτουν το 40% της δαπάνης, και από του χρόνου το σύνολο.

Σε σύσκεψη που έγινε στη Σκάλα Λακωνίας και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, αντιδήμαρχοι Σπάρτης, Μονεμβασίας και Ευρώτα, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ΚΤΕΛ, ταξί και αγοραίων, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των δήμων της περιοχής, ειπώθηκε ότι ανατίθεται μεν η μεταφορά των μαθητών ως αρμοδιότητα στους δήμους, χωρίς, όμως, ανάλογες πιστώσεις από τους ΚΑΠ. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν (μέχρι τις 31/8) στους προβλεπόμενους διαγωνισμούς ανάθεσης της μεταφοράς σε επαγγελματίες μεταφορείς, ταυτόχρονα να θέσουν στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό το ερώτημα «αν και κατά πόσο είναι νόμιμο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις». Επίσης, απευθυνόμενοι στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, να ζητήσουν την παράταση της μεταφοράς των μαθητών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα (ουσιαστικά να αναλάβει όλη την χρηματοδότηση του έργου) και για όλη τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος, να συντονίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση τις ενέργειές τους με τους 26 δημάρχους της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ