Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η Χαραυγή στην Εστία

Ο αστεροειδής Εστία, όπως φωτογραφήθηκε από την κάμερα της «Χαραυγής»
Ο αστεροειδής Εστία, όπως φωτογραφήθηκε από την κάμερα της «Χαραυγής»
Το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που μπήκε σε τροχιά γύρω από ουράνιο σώμα της ζώνης των αστεροειδών (μεταξύ Αρη και Δία), η διαστημοσυσκευή «Χαραυγή» («Dawn») της ΝΑΣΑ, περιφέρεται από τις 15 Ιούλη σε τροχιά γύρω από την Εστία, το φωτεινότερο από όλους τους αστεροειδείς, όπως φαίνονται από τη Γη. Η Εστία, που βρίσκεται (αυτή την περίοδο) σε απόσταση 184 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έχει μέση διάμετρο 530 χλμ., περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μια φορά κάθε 5 ώρες και 20 λεπτά και θεωρείται πηγή πολλών από τους μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη.

Στις 11 Αυγούστου η «Χαραυγή» ξεκίνησε την πρώτη από τέσσερις χαμηλού ύψους περιστροφές (2.700 χλμ. από την επιφάνεια) πραγματοποιώντας σειρά μετρήσεων και φωτογραφήσεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές θεωρίες ότι η Εστία δεν είναι σαν τους άλλους αστεροειδείς, που αποτελούν διαστημικούς βράχους - θραύσματα από προσκρούσεις. Κατά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος ξεκίνησε να γίνει βραχώδης πλανήτης σαν τη Γη, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφερε και παρέμεινε λίγο - πολύ στο στάδιο του πρωτοπλανήτη.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής σε τροχιά γύρω από την Εστία, το «Χαραυγή» θα αναχωρήσει για να συναντήσει τον επόμενο στόχο εξερεύνησης, το νάνο πλανήτη Δήμητρα.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε λήφθηκε από απόσταση 5.200 χιλιομέτρων μακριά από την επιφάνεια της Εστίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ