Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που επί της ουσίας ακύρωσε την αρχική αντίστοιχη της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας για υποβιβασμό των ομάδων Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας - λόγω εμπλοκής τους στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια - μετατρέποντάς την σε αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, είναι ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει ότι η σαπίλα που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών, του πολέμου συμφερόντων, του τζόγου του ντόπινγκ, όχι μόνο δε διανύει τις τελευταίες της μέρες, όπως διατυμπάνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες και αρμόδιοι του αθλήματος, αλλά, αντίθετα, ζει και βασιλεύει... Και, βέβαια, η σαπίλα αυτή ούτε θα ...καθάριζε ούτε θα ...πέθαινε, ακόμα και εάν τελικά οι δυο ΠΑΕ υποβιβάζονταν στην Football League, πληρώνοντας (τουλάχιστον αυτές οι δυο) την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες.

Το σίγουρο είναι ότι όποια και αν ήταν η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων τίποτε δε θα άλλαζε στη στυγνή πραγματικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σε αυτήν την πραγματικότητα της σαπίλας και της διαφθοράς, όπου τα νήματα κινούνται παρασκηνιακά, όπου τα ...κακώς κείμενα διορθώνονται μόνο και μόνο για να μην απαξιωθεί το προϊόν και δεν πουλάει πλέον, όπου η τιμωρία ή αθώωση κάποιων είναι αποτέλεσμα του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μέσω της μάχης συμφερόντων που διεξάγεται. Αυτή η πραγματικότητα υπήρχε και θα υπάρχει, αφού αυτήν επιτάσσουν οι λογικές και οι πρακτικές του οικοδομήματος που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σήμερα, μετά τις καινούριες εξελίξεις, κάποιοι τρέχουν και δε φθάνουν. Είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες, που μετά τις προσπάθειες για να θολώνουν τα νερά με λεονταρισμούς επικοινωνιακού χαρακτήρα και απειλές προς τους επιχειρηματίες, που ποτέ φυσικά δεν έπιασαν τόπο, τώρα δηλώνουν για μια ακόμη φορά έκπληκτοι και αγανακτισμένοι από την αλλαγή δεδομένων (όπως έκπληκτοι και αγανακτισμένοι είχαν δηλώσει και στην αρχή της αποκάλυψης του σκανδάλου). Είναι οι διορισμένοι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου, που μόνιμα αναζητούν άλλοθι είτε σε αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης, είτε σε οτιδήποτε άλλο, αρκεί να διασωθεί το «προϊόν».

Οσα καλοκαιρινά σίριαλ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να παιχθούν και ανεξάρτητα ποια θα είναι η πλοκή τους, το φινάλε τους και πώς θα μοιραστούν οι ρόλοι των καλών και των κακών, των τιμωρών και των ενόχων, το σίγουρο είναι ένα: Αυτό το ποδόσφαιρο του κέρδους, των μεγάλων επιχειρηματιών, του στοιχήματος, του τζόγου και των συμμοριών, που φτιάχτηκε και ανδρώθηκε τόσα χρόνια με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι αδύνατο πια να εξυγιανθεί. Χρειάζεται γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή. Χωρίς ΠΑΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, χωρίς στοίχημα.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ