Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κίνδυνος - θάνατος η πολιτική της απελευθέρωσης

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Ομάδας ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την πυρκαγιά στο σταθμό της Καρδιάς

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Καρδιάς, η οποία τελικά κατασβέστηκε από το προσωπικό της Επιχείρησης και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, η ΚΟ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμη πολύ σοβαρό ατύχημα στη ΔΕΗ ΑΕ, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι κίνδυνος - θάνατος για τη ζωή των εργαζομένων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων η έλλειψη στελέχωσης των σταθμών παραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ με μόνιμο, ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Προστίθεται ότι τα χειρότερα αποτράπηκαν για ακόμη μία φορά από την αυτοθυσία των ίδιων των εργαζομένων που έσβησαν τη φωτιά με κίνδυνο της ζωής τους.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του κυνηγητού του κέρδους. Μπορεί οι εργολαβίες, τα δίμηνα και οχτάμηνα, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η εντατικοποίηση να ελαχιστοποίησαν το κόστος εργασίας και να εκτίναξαν την κερδοφορία της επιχείρησης, όμως έχουν ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησαν σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΕΑΔ, ΔΑΚΕ που έβαλαν πλάτες και τις στήριξαν.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα της πρότασης της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για άμεση πρόσληψη 5.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού για την περιοχή μας, για να μπορεί να συνεχίσει η ΔΕΗ την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της, οι λιγνίτες να είναι το βασικό καύσιμο για την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα του με κάθε τρόπο και μέσο για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, ΔΕΗ ενταγμένη σε αυτόν, ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, τα συμφέροντα της χώρας, της περιοχής και των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δρόμος επιστροφής προς τα πίσω δεν μπορεί να υπάρξει, η υποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, του μικρότερου κακού, οδηγεί διαρκώς στα χειρότερα, στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας.

  • Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι άρχισε η σταδιακή επαναλειτουργία των μονάδων. Την Τετάρτη επαναλειτούργησαν οι μονάδες 1 και 2 του σταθμού, η μονάδα 3 επρόκειτο να επαναλειτουργήσει χτες, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα 4 του σταθμού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ