Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Πάνω από 1.000 παιδιά με αναπηρία μένουν εκτός για φέτος

Ανεστάλη η λειτουργία 4 κατασκηνώσεων σε Ταΰγετο, Αγία Παρασκευή Λάρισας, Μάκρη Αλεξανδρούπολης και Λεπτοκαρυά Πιερίας

Από κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) τον περασμένο Απρίλη
Από κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) τον περασμένο Απρίλη
Ακόμα και στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειές τους δε διστάζει να «στείλει το λογαριασμό» της καπιταλιστικής κρίσης η κυβέρνηση. Ετσι, περισσότερα από 1.000 παιδιά με αναπηρία αποκλείονται φέτος από τις παιδικές κατασκηνώσεις και θα στερηθούν ακόμη και αυτές τις ολιγοήμερες διακοπές, που αποτελούν μια σημαντική ανάσα για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Να σημειωθεί δε ότι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρία είναι ήδη πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς αφορά περίπου μόνο 3.000 παιδιά, τη στιγμή που συνολικά στη χώρα υπάρχουν 100.000 παιδιά μαθητικής ηλικίας με βαριά αναπηρία, ενώ τα κατασκηνωτικά προγράμματα είναι υποβαθμισμένα ως προς την ποιότητα. Από τα 3.000 άτομα με αναπηρία που έκαναν διακοπές στις κρατικές κατασκηνώσεις, φέτος μόλις 1.900 άτομα θα έχουν αυτή την ευκαιρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, το φετινό εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (για ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους) περικόπηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μειώθηκαν κατά 50%, ενώ το κονδύλι για την αποζημίωση των συνοδών των ατόμων με αναπηρία μειώθηκε από τα 845.000 ευρώ στα 720.000 ευρώ. Τα κονδύλια δεν έφτασαν για τέσσερις κατασκηνώσεις. Ετσι, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρίες, στον Ταΰγετο, στην Αγία Παρασκευή Λάρισας, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούνταν κάθε χρόνο 700 παιδιά με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένοι.

Η απάνθρωπη αυτή πολιτική δεν είναι πρωτοφανής, ούτε προκύπτει μόνο από την καπιταλιστική κρίση, παρότι η τελευταία αξιοποιείται για σαρωτικές περικοπές ακόμα και στον ευαίσθητο αυτό τομέα της φροντίδας των ΑμΕΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις όποιες δημόσιες κατασκηνώσεις υπήρχαν (όπως του ΠΙΚΠΑ και του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) για τη λειτουργία κάποιων κατασκηνώσεων, φορτώνοντας και αυτό το βάρος στους γονείς. Επιπλέον, το 2009 (επί κυβέρνησης ΝΔ) το υπουργείο Υγείας επιχείρησε την περικοπή κατά 46% των δαπανών για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των ΑμΕΑ, τη μείωση, δηλαδή, του κονδυλίου από 6.500.000 ευρώ το 2008 σε 3.500.000 ευρώ το 2009. Η κυβέρνηση τελικά υπαναχώρησε, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση, αφού ουσιαστικά «πετσόκοβε» τη μοναδική ανάσα χαράς για τα παιδιά και ξεκούρασης για τους γονείς.

Ωστόσο, συνυπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι και η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, που έχει διευκολύνει το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του και στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια, αντί να διεκδικήσει το δικαίωμα στις διακοπές και εκτεταμένο δημόσιο δωρεάν δίκτυο κατασκηνώσεων. Βέβαια, εκτός των άλλων, αξιοποιεί αυτήν την αρμοδιότητα προκειμένου να χειραγωγεί το γονεϊκό κίνημα των ΑμΕΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την έκταση της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας που είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες, την ορέγονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ