Κυριακή 31 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λεηλασία δημόσιας γης - τζόγος - φοροεπιδρομή

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της δυνατότητας που είχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, να πληρώνουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις...
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της δυνατότητας που είχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, να πληρώνουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις...
Και τις πιο εφιαλτικές προβλέψεις, ξεπερνούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την «αξιοποίηση» εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας γης, από ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, τα οποία, είτε θα κατασκευάσουν τα ίδια, είτε θα αγοράσουν μέσα από μακροχρόνια μίσθωση, δεκάδες χιλιάδες «τουριστικές κατοικίες», που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ολη η φιλοσοφία του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου, στηρίζεται, στο να καταστήσει την Ελλάδα, τόπο τουριστικού προορισμού της μεγαλοαστικής τάξης και των οικονομικά ανερχόμενων μεσαίων στρωμάτων από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Να μετατραπεί η ελληνική επικράτεια σε «τουριστικό παράδεισο» για την αστική τάξη της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας...

Αυτό είναι το «αναπτυξιακό» πνεύμα που διαπερνάει το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών και συζητείται τις ημέρες αυτές στη Βουλή. Πέραν τούτου, υπό την...αιγίδα του κράτους, ρυθμίζεται η αγορά του τζόγου, καθώς προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία 35.000 «φρουτάκια», ενώ θα δοθούν και 15 έως 50 άδειες λειτουργίας του ηλεκτρονικού τζόγου (διαδικτυακό στοίχημα). Η χρυσοφόρα αυτή αγορά του τζόγου θα περιέλθει στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών, κάτι που προβλέπεται και από τις ρυθμίσεις του νόμου. Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς για την απόκτηση των σχετικών αδειών, έχουν μόνο κεφαλαιουχικές εταιρείες, ενώ οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ.

Στο πολυνομοσχέδιο επίσης, προβλέπεται η μείωση των επιδομάτων και του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που ασφαλώς αποτελεί δείγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει όταν κατατεθεί το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση.

«Τουριστική κατοικία»

Η «αξιοποίηση» φιλέτων δημόσιας γης που θα προσφερθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο για τουριστικές επενδύσεις, είναι το «όραμα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία, είχε φροντίσει, υπό τύπον πληροφοριών, να διαρρεύσει σε μερίδα του Τύπου τη σύλληψη του εγχειρήματός της αρκετούς μήνες πριν, όταν η κοινή γνώμη της χώρας πληροφορήθηκε, ότι στο όνομα της «ανάπτυξης» του τουρισμού, σχεδιάζει να κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες τουριστικές κατοικίες...

Στη προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιγράφει την αντίστοιχη εμπειρία της Ισπανίας, οι κυβερνήσεις της οποίας, από τη δεκαετία του '90, προχώρησαν στη κατασκευή 900.000 παραθεριστικών κατοικιών, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων τουριστών με υψηλά εισοδήματα. Το όλο εγχείρημα στέφτηκε από παταγώδη αποτυχία, όταν η οικονομική κρίση του 2008, «χτύπησε» και την αγορά κατοικίας η οποία κατέρρευσε.

Οι τουριστικές κατοικίες, αποκαλούμενες και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, μπορούν κατά ένα μέρος να μεταβιβαστούν ή και να εκμισθωθούν μακροχρόνια, σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Θα δομούνται σε μεγάλες εκτάσεις, που μπορούν να ξεπερνούν και τα 1.000 στρέμματα γης, υπό προϋποθέσεις.

Οι άδειες για τουριστικές επενδύσεις θα δίνονται σε χρόνο ρεκόρ, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές, θα προστατεύονται από περιπτώσεις αλλαγής χρήσεων γης... Πίσω από τη φράση αυτή, βρίσκεται η κυβερνητική αποφασιστικότητα, να παραδώσει στο τουριστικό κεφάλαιο, περιοχές της χώρας, που προστατεύονται και δεν επιτρέπεται η δόμηση (δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), καθώς αναφέρεται: «Στόχος της ρύθμισης αυτής, είναι να αποφευχθούν μη νόμιμες μεταβολές του πολεοδομικού καθεστώτος, που μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα και την ασφάλεια δικαίου των τουριστικών επενδύσεων, δημιουργώντας διοικητικές προστριβές και δικαστικές αμφισβητήσεις».

Προς χάριν της... τουριστικής ανάπτυξης, επιτρέπεται η δόμηση στον αιγιαλό, στην παραλία και τη θάλασσα!

Φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της δυνατότητας που είχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να πληρώνουν το φόρο εισοδήματος σε δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν το φόρο την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου, ενώ άμεση θα πρέπει να είναι η καταβολή των φόρων από νομικά πρόσωπα.

Με το νομοσχέδιο επίσης:

  • Ρυθμίζονται και πάλι οι απλήρωτες οφειλές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών που χρόνια αρνούνται να πληρώσουν φόρους.
  • Ρύθμιση χρεών θα υπάρξει και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.
  • Προβλέπεται η πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών για την είσπραξη φόρων, στο πνεύμα της εμπλοκής των εταιρειών είσπραξης που ήδη λειτουργούν ως παραμάζαγα των τραπεζών.
  • Παραδίδεται σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία, η έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα του Δημοσίου να μειώσει μονομερώς τα ενοίκια που καταβάλλει για ακίνητα που έχει μισθώσει μέχρι 30/6/2010, απόφαση που μπορεί να την προσβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι δικαστικά.
  • Μειώνεται το κίνητρο απόδοσης, ή ταχύτερης διεκπεραίωσης, ή ειδικής απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων, «στα πλαίσια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Η ρύθμιση αυτή γεννά ορισμένα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, αφού τα θέματα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και άρα και των συγκεκριμένων επιδομάτων, αναμενόταν να εξεταστούν στα πλαίσια του νέου μισθολογίου, μέσω του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να μειώσει τις αποδοχές όλων των απασχολούμενων στο Δημόσιο.
  • Καταργείται η καταβολή από το κράτος του 40% της αξίας της κατοικίας στους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που τοποθετούνται σε προβληματικές περιοχές.
Τζόγος

Η κυβέρνηση σπέρνει 35.000 «φρουτάκια» σε όλη τη χώρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 50 συνολικά άδειες, για τις οποίες υπολογίζει ότι θα εισπράξει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο αυτό. Από τα 35.000 «φρουτάκια», τα 16.500 θα δοθούν στον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού, για την παραχώρηση αδειών λειτουργίας των υπόλοιπων 18.500 παιγνίων...Η επιλογή της ενίσχυσης του ΟΠΑΠ, με την είσοδό του στις νέες μορφές του τζόγου, δεν είναι τυχαία. Τον ενισχύουν με στόχο να ανέβει η χρηματιστηριακή του αξία και στη συνέχεια να τον πουλήσουν σε καλή τιμή...

Παράλληλα προκηρύσσονται 15 έως 50 άδειες για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών και στοιχήματος μέσω του διαδικτύου (ηλεκτρονικός τζόγος).

Ασφαλιστικές διατάξεις

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και πλήθος ασφαλιστικών διατάξεων για ομάδες και κατηγορίες ασφαλισμένων. Με συγκεκριμένη διάταξη επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010, που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και ορίζεται ότι: α) Οσοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31-12-2010, δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές και β) ο αναγνωριζόμενος με βάση τις διατάξεις αυτές χρόνος παιδιών, για όσους θεμελιώνουν, με συνυπολογισμό του χρόνου αυτού, δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31-12-2010, λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και όχι και για την προσαύξησή της.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org