Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στον «αφρό» οι σκληρές αντιθέσεις

Δεν περνάει ούτε μέρα που η δημόσια συζήτηση, όπως αυτή διεξάγεται μέσα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, παρεμβάσεις των περιβόητων οίκων αξιολόγησης, αλλά και τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, να μην επιβεβαιώνει το βάθος και την έκταση της καπιταλιστικής κρίσης, τη δυσκολία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου να τη διαχειριστούν, αλλά και τις αντιθέσεις που προκύπτουν για τον επιμερισμό της «ζημιάς», αλλά και για την εκμετάλλευση των ευκαιριών για κέρδη που «ανοίγονται» στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπαραθέσεις εκδηλώθηκαν στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, όπου ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Π. Ρουμελιώτης καταφέρθηκε εναντίον του αντιπροσώπου της Βραζιλίας που πρότεινε την απόσυρση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Τις ενστάσεις του Βραζιλιάνου αντιπροσώπου συμμερίστηκε και ο αντιπρόσωπος της Ινδίας, αλλά και της Ρωσίας. Αντιθέτως η Κ. Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δάνειο μάλλον οριστικοποιείται στο 1/3, αν και δεν αποκλείεται να είναι και μικρότερη. Μέσω διμερών δανείων θα εκταμιευτεί η δόση απ' τα κράτη της ευρωζώνης, καθώς ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δε θα προλάβουν να εγκρίνουν έγκαιρα τις αποφάσεις για τις νέες αρμοδιότητες του EFSF.

Στο «παιχνίδι» φαίνεται να εισέρχεται και η Κίνα. Το «Ρόιτερς» επικαλείται αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που φέρεται να δήλωσε ότι «η Κίνα ενδέχεται να παρέχει δάνεια στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ώστε να μειωθεί και το δανειακό βάρος της χώρας». «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο νέο σχήμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα», δήλωσε ανωνύμως ο Ελληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Σε κοινό τους άρθρο στους «Financial Times» οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Φρανσουά Μπαρουάν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρουν ότι «ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δράσουν χέρι-χέρι για να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας». Προειδοποιούν ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν αρκεί για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες και συμπληρώνουν πως «οι αγορές (ομολόγων) ενδέχεται να είναι δυνατές μόνο όταν η ΕΚΤ κρίνει ότι επικρατούν έκτακτες συνθήκες και ότι υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα».

Ο Β. Ζ. Ντ' Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», προεξόφλησε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον στο σύνολό του, αρνήθηκε ότι η υπόθεση της Ελλάδας επηρεάζει το ευρώ και συμπλήρωσε «ας σταματήσουμε, λοιπόν, να μιλάμε για πρόβλημα του ευρώ ή για υπεράσπιση του ευρώ».

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές εταιρείες προειδοποίησαν χτες για επιδείνωση των προοπτικών τους, επικαλούμενες την «κρίση χρέους» και τη μείωση της ζήτησης που πλήττουν την κερδοφορία τους. Δυσμενή αποτελέσματα εμφανίζουν και γερμανικές εταιρείες. Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος «Siemens» ανακοίνωσε μείωση κερδών, κατά 47%, σε 763 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο χρήσης, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο γερμανικός χημικός όμιλος «BASF» ανακοίνωσε ασθενέστερα του προβλεπόμενου κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, επισημαίνοντας την επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τα λειτουργικά κέρδη της γαλλικής γαλακτοκομικής εταιρείας «Danone» αυξήθηκαν σε 1,396 δισ. ευρώ, από 1,384 δισ. που πρόβλεπαν οι αναλυτές, αλλά οι πωλήσεις της μειώθηκαν. Και η VW προειδοποίησε ότι ενώ οι πωλήσεις της θα αυξηθούν φέτος, τα κέρδη θα πληγούν από τις τιμές των πρώτων υλών.

Η εικόνα σε Ισπανία - Ιταλία

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ισπανίας, κατά μια βαθμίδα, από το επίπεδο Αa2 όπου βρίσκεται σήμερα, ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's», ενώ η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Στην Ιταλία, η οποία είδε τα επιτόκια δανεισμού της να αυξάνονται κατακόρυφα, ο αρχιτέκτονας των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι χαρακτήρισε «αυτοκτονία» την είδηση ότι η Deutsche Bank αποφάσισε να πουλήσει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου τα οποία κατείχε, συνολικής αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως είπε, «η κίνηση αποδεικνύει την έλλειψη αλληλεγγύης, κάτι που οδηγεί στην αυτοκτονία και της Γερμανίας, σημαίνει ότι δεν υφίσταται, πλέον, κανένας δεσμός αλληλεγγύης και ότι όλοι πρέπει να παίζουν άμυνα». Στην απόφαση της Deutsche Bank αποδίδουν αναλυτές την άνοδο της διαφοράς απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του γερμανικού και του ιταλικού δημοσίου.

Αλλωστε η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας προσθέτει ένα ερωτηματικό στο αν η χώρα θα συμμετάσχει στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του ελληνικού δανείου, η Ιταλία είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της ρήτρας για εξαίρεση το Σεπτέμβρη εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπεράσουν αυτά των ελληνικών δανείων.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα ευρωομόλογα «θα γίνουν πραγματικότητα, διότι αν δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορεί να υπάρχει και ευρωπαϊκό νόμισμα».

«Νευρικότητα» από την κατάσταση των ΗΠΑ

Ακαρπες απέβησαν οι διαβουλεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για μια συμφωνία που θα επέτρεπε την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, η οποία πρέπει να υπάρξει ως τις 2 Αυγούστου για να μην κηρύξουν οι ΗΠΑ στάση πληρωμών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέβαλαν και στη συνέχεια ακύρωσαν ψηφοφορία, που επρόκειτο να γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν την πλειοψηφία, μιας νέας πρότασης του προέδρου του Σώματος, Τζον Μπένερ, για την επίλυση της κρίσης, επικαλούμενοι διαφωνίες μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Ο Μπ. Ομπάμα με δήλωσή του χτες ζήτησε «ένα συμβιβασμό» των δύο κομμάτων για να βρεθεί λύση, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ «δεν επιλύει το πρόβλημα». «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Παρά το αδιέξοδο, θα εξευρεθεί μια λύση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «οι θέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο απομακρυσμένες», αλλά και ότι «δεν απομένει πλέον περισσότερος χρόνος».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση σε ανώτατα στελέχη 20 τραπεζών της χώρας για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, δήλωσε: «Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως».

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό έγινε γνωστή και η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αφού περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες του αμερικανικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ