Κυριακή 24 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμα για μπίζνες τα μονοπώλια

Στον απόηχο της θριαμβολογίας της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωζώνης για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να θέσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default). Ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει ότι την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, θα θέσει την αξιολόγηση του ελληνικού κράτους, ως ομολογιακού εκδότη, σε «περιορισμένη χρεοκοπία» και θα υιοθετήσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» στα εμπλεκόμενα στη σχετική συμφωνία ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Επίσης ο Τσαρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, αντιμετωπίζει ως δεδομένη την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας και εκτιμά: «δε νομίζω ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα έχει οποιαδήποτε σημαντική συνέπεια (...) η επιλεκτική χρεοκοπία είναι μία προσωρινή περίοδος, την οποία περνάς για να φθάσεις σε μία καλύτερη θέση». Αναδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι το «πανηγύρι» της πλουτοκρατίας έγκειται σε έναν προσωρινό συμβιβασμό στην Ευρωζώνη ώστε να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία και να αποφευχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, μια ανεξέλεγκτη και άναρχη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα μπορούσε να έχει συνέπειες ντόμινο.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, διευκρινίζει: «ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης λάβουν αυτήν την απόφαση (σ.σ. να κατατάξουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»), η ΕΚΤ θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι περισσότερο ευέλικτο και μπορεί να επέμβει προληπτικά για να εμποδίσει κάθε επίθεση των επενδυτών ή των κερδοσκόπων».

Το μεγάλο φαγοπότι...

Την ίδια στιγμή, τα μονοπώλια ετοιμάζονται πυρετωδώς να εφορμήσουν στην Ελλάδα για το μεγάλο φαγοπότι των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», το οποίο επικαλείται τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τα μεγαλύτερα γερμανικά μονοπώλια ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα 16 σημείων για μια «επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό σχέδιο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό «νέο σχέδιο Μάρσαλ» και θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού «German Trade and Invest» για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών. Οπως σημειώνεται, το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή Γερμανών επιχειρηματιών και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, ο Φ. Ρέσλερ, θα επισκεφθεί το φθινόπωρο την Ελλάδα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών, δηλαδή για να ξεχωρίσει και να διαλέξει τα «φιλέτα» που θα επενδύσουν τα γερμανικά μονοπώλια.

Αλλωστε, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κάνει λόγο για «μεγάλες ευκαιρίες» της Ελλάδας, αναφερόμενη στην κρατική περιουσία που βγαίνει στο «σφυρί», καθώς και στα αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν κατάφωρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Μάλιστα, προδιαγράφοντας ουσιαστικά νέο γύρο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, υπογραμμίζει ότι «αυτό που σήμερα θεωρείται ως υπερβολική απαίτηση, εκ των υστέρων θα αποδειχθεί μοχλός για οικονομική ανάπτυξη» και τονίζει: «Φτάσαμε σε μια ικανοποιητική φάση των προσπαθειών μας, αλλά δεν είναι κάτι που μας απελευθερώνει, γιατί η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη διαδικασία». Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επισημαίνει: «η ΕΕ είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Η πραγματική δουλειά όμως τώρα αρχίζει. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες-μέλη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας».


Ε.Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα και γενικευμένη εκποίηση δημόσιας περιουσίας(5/10/2011)
Παραμένει η επιλογή για ελεγχόμενη χρεοκοπία(28/9/2011)
Ανταγωνισμοί και αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης(15/9/2011)
Ασίγαστοι ανταγωνισμοί μπροστά στη χρεοκοπία(15/7/2011)
Αντικειμενικά τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης(10/5/2011)
Προαναγγέλλουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών(27/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org