Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νεκροί και οσμή εμφυλίου στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκρυθμη φέρεται να είναι η κατάσταση στην πόλη Χομς, ενώ οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το ποιος πυροβολεί ποιον παραμένουν συγκεχυμένες, με τις συριακές αρχές να τηρούν σιγή ιχθύος. Σύμφωνα με κατοίκους και πηγές ορισμένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, χτες, ολόκληρες συνοικίες της πόλης παρέμεναν αποκλεισμένες, ενώ στρατός και ένοπλες ομάδες, που εμφανίζονταν να συνεργάζονται μαζί του, έβαλλαν κατά πάντων αδιακρίτως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν σκοτωθεί 13 άνθρωποι και άλλοι επτά σκοτώθηκαν λίγες ώρες μετά στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στις κηδείες ορισμένων από τα θύματα. Αλλοι 40 άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν. Κατά ορισμένες μαρτυρίες, από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πογκρόμ κατά της σουνιτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της πόλης από ένοπλους της μειονότητας των αλαουιτών με την κάλυψη του στρατού, μετά τον εντοπισμό έξι κυβερνητικών αξιωματούχων νεκρών και βασανισμένων. (Οι αλαουίτες, σε γενικές γραμμές, συντάσσονται με το καθεστώς Ασαντ).

Ο αριθμός των θυμάτων από τα αντίποινα των αλαουιτών κατά των σουνιτών δεν είναι ξεκάθαρος: κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ανάλογα με την πηγή. Επίκεντρο της έντασης φαίνεται ότι είναι οι συνοικίες Κχαλίντ των σουνιτών και η Νόζχα των αλαουιτών, οι οποίοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην πόλη την τελευταία 20ετία, με τους περισσότερους να εργάζονται στα σώματα ασφαλείας. Αρκετές αντικαθεστωτικές οργανώσεις δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα στη Χομς εκτιμώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν το κύκνειο άσμα των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος, αν όντως έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, και να γείρουν την πλάστιγγα προς την εμφύλια σύρραξη.

Στη Δαμασκό βρέθηκε, χτες, για συνάντηση - αστραπή με τον Πρόεδρο Ασαντ ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι δήλωσε λακωνικά ότι τόνισε την «αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στον Πρόεδρο» και απάντησε στις δημοσιογραφικές πιέσεις, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι απλώς «ένα διπλωματικό σώμα» και ότι «διαφωνεί με οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά των αραβικών χωρών», για να καταλήξει ότι «δεν γίνεται να δημοσιοποιούνται όσα συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών». Στη Συρία αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ο Μεντβέντεφ συμφώνησε στην αναγκαιότητα «διεθνών πρωτοβουλιών», αλλά κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί ό,τι έγινε στη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ