Κυριακή 24 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο στο Φεστιβάλ Πέτρας

«Φωνάζει ο κλέφτης»
«Φωνάζει ο κλέφτης»
Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πέτρας» στην Πετρούπολη. Για τους θεατρόφιλους συνεχίζονται οι παραστάσεις για τον μήνα Ιούλιο, γίνεται ένα διάλειμμα τον Αύγουστο και από 30 Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβρη το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

  • Τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.) η Εταιρεία Πολιτισμού ANAGNOSIS παρουσιάζει «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού. Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ' ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο δραματικός αυτός εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ' ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

«Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιο άραγε θα ήταν το έλλειμμα από αυτές τις παρουσίες και τι είναι αυτό που τις συνδέει; [...]» - σημειώνει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Παίζουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου - Γιώργος Νικόπουλος. Μουσικοί: Ολγα Αρτικοπούλου (Βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιάνο).

  • Την Τετάρτη (9.30 μ.μ.) η ομάδα Θεατρίνων Θεατές παρουσιάζει το έργο «Χόρεψέ με ως το τέλος του κόσμου» του Joe Sauter. Ενα ψυχογράφημα, μια ανθρώπινη ματιά στα προβλήματα των μειονοτήτων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, γίνεται μια ατμοσφαιρική ερωτική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού. Μια σκληρή απεικόνιση συγκρούσεων και επαναπροσδιορισμών του σύγχρονου ερωτικού πλαισίου, και των συνθηκών που καταπιέζουν ή αναμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνικές δομές.

«Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον»
«Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον»
Μετάφραση Μαίρη Μιχαλάτου - Γιώργος Λιβανός. Στίχοι Μαριάννα Τόλη. Σκηνικά - κοστούμια Δέσποινα Βολίδη. Μουσική Johannes Mueller. Φωτισμοί Σοκόλ Τομτσίνι. Χορογραφία Σίμωνας Πάτροκλος. Παίζουν: Καίτη Ιμπροχώρη, Σταύρος Καλλιγάς, Χρήστος Λιακόπουλος.

  • Η Ομάδα Ω2 παρουσιάζει την Πέμπτη (9.30 μ.μ.) την «Ομηριάδα» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ο Οδυσσέας δεν επιστρέφει σε μια φιλική χώρα. Δε συναντά τα προσφιλή του πρόσωπα, τοπία, οίκους, ακόμη και τους μνηστήρες που πρέπει να εξολοθρεύσει. Η Ιθάκη δεν είναι απλώς «πτωχική» αλλά εχθρική. Ο Οδυσσέας, ως αλλοτριωμένος εκπορθητής της Τροίας, εκμαυλισμένος από την ηδονή του πολέμου, δεν έρχεται «γέρος πια ν' αράξει στο νησί», αλλά για να κατακρεουργήσει την Ιθάκη ως νέα Τροία, ως άλλη μία «χώρα που πεθαίνει». Διότι εκ των έσω τα κακά. Οδυσσέας και Ιθάκη εκδικούνται για την αμοιβαία στέρηση, ως εραστές που αποσπάστηκαν βίαια ο ένας από τον άλλο, αλλά με δική τους βούληση. Αν Ιθάκη και Οδυσσέας αυτοπροσδιορίζονται μέσω της αμοιβαίας καταστροφής τους, ο Ομηρος, ο «ολοίτατος» και «κανείστατος», δεν έχει χώρο, δεν έχει χρόνο αλλά αναδημιουργείται στο διηνεκές. Ανοιχτός σε όλες τις ερμηνείες, τις αναθεωρήσεις, τις παρερμηνείες, στις αναγνώσεις που έγιναν και θα γίνουν. Ετεροπροσδιοριζόμενος. Γι' αυτό πάντα παρών.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κατσώλης. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη. Μουσική - κοστούμια: Ο θίασος. Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξίου. Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά. Παίζουν: Ρωξάνη Βλάσση, Εφη Βλαχογιάννη, Ξανθή Γεωργίου, Αναστασία Γιαννάκη, Γιάννης Δενδρινός, Νατάσα Δουρούμη, Ευθύμης Θέου, Σοφία Ιγνατίδου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Κατερίνα Λάττα, Νικολέτα Μαστρογιαννοπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Εμυ Πανουργιά, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη. Συμμετέχουν τα παιδιά: Κατερίνα Κατσώλη, Στεφανία Μπαμπάνα. Ηχογραφημένη φωνή: Ακύλλας Καραζήσης.

  • Το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» παρουσιάζεται την Παρασκευή (9.30 μ.μ.). Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1958 και έκτοτε παρουσιάστηκε πολλές φορές με τεράστια πάντα επιτυχία. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε από την Φίνος Φιλμς το 1962, και άφησε εποχή με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Σήμερα τα μηνύματα της παράστασης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, αφού, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς έχει πει: «Ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

«Χόρεψέ με ως το τέλος του κόσμου»

DRIMTZIAS KOSTAS 2008

«Χόρεψέ με ως το τέλος του κόσμου»
Η νέα παραγωγή του θεατρικού έργου από τη Θεατρική Εστία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Παίζουν: Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Τάσος Κωστής, Γιώργος Καπουτζίδης και Γιώργος Λέφας και οι ανερχόμενοι ηθοποιοί Κλέλια Ρένεση, Δημήτρης Γεροδήμος, Βασίλης Μυλωνάς και Πόπη Χριστοδούλου.

Πρόκειται για την ιστορία του Τιμολέοντα Λάμπρου, ενός φτωχού και τίμιου λογιστή, ο οποίος επιβραβεύεται για την κίνησή του να παραδώσει ένα χαμένο πορτοφόλι στον στρατηγό Σόλωνα Καραλέοντα και προσλαμβάνεται από τον στρατηγό. Εργαζόμενος στον οργανισμό, όπου τον προσέλαβε ο στρατηγός, ανακαλύπτει μεγάλες καταχρήσεις από ομάδα καταχραστών με επικεφαλής τον κουνιάδο του στρατηγού. Οταν, όμως, αποκαλύπτει την αλήθεια, ο αδίστακτος καταχραστής κλέβει τα λογιστικά βιβλία και μηνύει τον λογιστή ως συκοφάντη. Τελικά όμως η αλήθεια αποκαλύπτεται και ο τίμιος λογιστής δικαιώνεται !

  • Στις 30/8 παρουσιάζεται η «Ειρήνη», από τη «Θεατρική Διαδρομή», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Δραματουργική επεξεργασία Πέτρου Φιλιππίδη - Γιώργου Γαλίτη - Γιώργου Λέφα. Σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη. Σκηνικά Γιάννης Κόττης, κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Μίνως Μάτσας, χορογραφία Ελπίδα Νίνου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χάρης Μαυρουδής, Αγγελος Μπούρας, Δημήτρης Δεγαΐτης.

Ο Αριστοφάνης έγραψε την αντιπολεμική «Ειρήνη» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Σπάρτης, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι αντίπαλοι ήλπιζαν να τελειώσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Ο αμπελουργός Τρυγαίος, απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Ολυμπο, πετώντας με ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν την Ειρήνη, γιατί ο πόλεμος καταστρέφει γη και ανθρώπους. Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Ολοι την καλωσορίζουν, όμως αυτή σωπαίνει, γιατί είναι πολύ πικραμένη που οι άνθρωποι την παραμελούν. Εχουν το μυαλό τους στον πόλεμο και κάποιοι πλουτίζουν απ' αυτόν. Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.


Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματισμός του θεάτρου «Σημείο»(2014-10-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-10-13 00:00:00.0)
Θεατρικές διαδρομές(2012-08-07 00:00:00.0)
Στην Πέτρα, η «Ειρήνη»(2011-08-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-04-01 00:00:00.0)
Με μουσική και θέατρο(2010-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ