Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Στη μάχη για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα. Η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει ήδη αποφασίσει κλαδική απεργία στις 20 Ιούλη, απαιτώντας υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η εργοδοσία του κλάδου σε Τρόφιμα - Ποτά και Γάλα, όχι μόνο αρνείται οποιαδήποτε αύξηση στους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει την παραπέρα συρρίκνωση των μεροκαμάτων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνάντηση με την Ομοσπονδία οι βιομήχανοι του κλάδου και ο ΣΕΒ, έκαναν προκλητικά λόγο για υψηλούς μισθούς πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Χτες, λοιπόν, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, προχώρησε σε σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και πρωτοπόρους συνδικαλιστές του κλάδου από όλη την Ελλάδα, με στόχο ακριβώς την οργάνωση της μάχης της κλαδικής απεργίας. Εκεί, επισημάνθηκε η ανάγκη συντονισμού και οργάνωσης των εργαζομένων για την επιτυχία της απεργίας. Ετσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν περιοδείες και συσκέψεις σε κάθε εργοστάσιο, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων, που θα αναδεικνύει το σύνολο των επιπτώσεων στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και από τα νέα μέτρα. Μέσα από εκεί θα προκύπτει και η ανάγκη για συντονισμένη πάλη, όχι μόνο για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ, αλλά ταυτόχρονα και της κλιμάκωσης της πάλης με συντονισμένη δράση με όλους τους κλάδους ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε να δοθεί με αυταπάρνηση η μάχη της περιφρούρησης στην απεργία, ενώ τονίστηκε η ανάγκη της ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προσπάθειες της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία.

Στη μάχη και οι οικοδόμοι

Επίσης, χτες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προχώρησε σε συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, την ώρα της συνάντησης, οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με το πανό να γράφει: «Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των οικοδόμων».

Η εργοδοσία εμμένει στις μηδενικές αυξήσεις, ενώ οι οικοδόμοι διεμήνυσαν πως δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω απ' τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, πως δε δέχονται την απάντηση και, όπως τονίστηκε μετά τη συνάντηση, «θα επιβάλλουμε με τον αγώνα μας την υπογραφή της σύμβασης». Αμέσως μετά, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν σύσκεψη, όπου εκτίμησαν τη δράση τους για τη 48ωρη απεργία, κουβέντιασαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και μέσα στο καλοκαίρι όπου η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντεργατική επίθεση και σημειώθηκε η ανάγκη έντασης του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, με τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ