Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αναζητούν φιλολαϊκό προσωπείο

Ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις βουλευτών σχετικά με τις αποζημιώσεις από τη συμμετοχή στις επιτροπές

Ανακοίνωση με αφορμή τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες προσπαθούν για λογαριασμό των κομμάτων τους και του αστικού πολιτικού συστήματος, να καλλιεργήσουν την αίσθηση ότι συμπάσχουν δήθεν με τα βάσανα του λαού, την ίδια ώρα που ψηφίζουν νόμους και συμπράττουν σε βάρος του, εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το θέμα προέκυψε προχτές, όταν οι βουλευτές της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ Χ. Κεφαλίδου, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησαν ο μεν πρώτος ότι παραιτείται από την αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και ότι επιστρέφει το βουλευτικό αυτοκίνητο, η δε του ΠΑΣΟΚ ότι στο εξής επιθυμεί η αποζημίωσή της από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές να κατατίθεται στον «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για τη μείωση του δημόσιου χρέους», που έχει συστήσει ο Φ. Πετσάλνικος.

Στην ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις βουλευτικές αποζημιώσεις, με επιλεκτικές αναφορές σε επί μέρους ζητήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με ένα δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο, για να συγκαλύψουν τη συναίνεση τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που σφαγιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει στην Βουλή:

-- Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν πριν την εκλογή τους ασφαλισμένοι, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους άλλους εργαζόμενους.

-- Δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.

Επανειλημμένα, επίσης, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις για να μπορεί να γίνει έστω και στοιχειώδης έλεγχος του "πόθεν έσχες":

-- Να μετατραπούν υποχρεωτικά σε ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών και οι διάφοροι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που επίσης είναι ανώνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει.

-- Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.

-- Να καταργηθούν το φορολογικό, το τραπεζικό, το εμπορικό και το επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

Ακόμα όμως και τα ελάχιστα αυτά μέτρα, που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ, σκοντάφτουν στην πεισματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσων υποκριτικά σήμερα σηκώνουν τη ρομφαία της κάθαρσης».

Εγκρίθηκε η μείωση της αποζημίωσης

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την Τρίτη, εγκρίθηκε στη Βουλή η πρόταση του Φ. Πετσάλνικου για μείωση σε 150 ευρώ των αμοιβών των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαού και να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, ο Φ. Πετσάλνικος είπε ότι οι βουλευτές «συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια με την εισφορά αλληλεγγύης που είναι 5%, για να υπάρξει ισχυρός συμβολισμός», καθώς και ότι «η αμοιβή για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα φθάνει στα 150 ευρώ, μειώνεται δηλαδή στο 50%».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών από το 2010 και μετά σε ετήσια βάση είναι 3.480 ευρώ για τη βουλευτική αποζημίωση, 5.500 από περικοπές επιδομάτων, 16.085 ευρώ για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, 6.000 ευρώ για την αμοιβή συμμετοχής σε επιτροπές», που συνολικά «σε ετήσια βάση είναι 40.500 ευρώ τουλάχιστον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ