Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Διευρύνεται η «γκάμα» των αντιδραστικών αλλαγών

Ακόμα και η ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος

Τα δημοψηφίσματα στόχο έχουν να κοροϊδέψουν το λαό, να τον κάνουν συμμέτοχο σε αλλαγές που πλήττουν τον ίδιο. Η λαϊκή πάλη πρέπει να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης
Τα δημοψηφίσματα στόχο έχουν να κοροϊδέψουν το λαό, να τον κάνουν συμμέτοχο σε αλλαγές που πλήττουν τον ίδιο. Η λαϊκή πάλη πρέπει να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης
Με κλιμακούμενους ρυθμούς προχωράει η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει το λαό συνένοχο στις αντιδραστικές αλλαγές που επιδιώκει στο αστικό πολιτικό σύστημα, μέσα και από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, παράλληλα με την ολομέτωπη επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Με θέμα τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, έγινε χτες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, Εσωτερικών, Χ. Καστανίδη, καθώς και του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου.

Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο, με ερωτήματα και θέματα τα οποία θα αφορούν το πολιτικό σύστημα και άλλα ζητήματα, όπως την ίδρυση και λειτουργία «μη κρατικών» πανεπιστημίων. Τη σχετική προετοιμασία έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη βδομάδα, είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή το αργότερο ως το τέλος του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, το οποίο δε θα είναι μια τροποποίηση του παλιού νόμου 350/1976, αλλά ένας συνολικά καινούργιος νόμος.

Στο νέο νόμο θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, πλην του δημοσιονομικού, δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση. Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν και οι άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως ο νέος εκλογικός νόμος και ο νόμος που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, όλες οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, και ενδεχόμενα να αποτελέσουν αντικείμενο του προσεχούς δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ