Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ με πρόσχημα το χρέος

Εντονη αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

Eurokinissi

Από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Με ωμό κυνισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Π. Οικονόμου, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της στρατηγικής επιχείρησης ΛΑΡΚΟ, επειδή - όπως είπε - «έχουμε δεσμευτεί», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Αιτιολογώντας την απόφαση ξεπουλήματος της επιχείρησης, ο Π. Οικονόμου επικαλέστηκε το δημόσιο χρέος, λέγοντας πως «πουλάμε για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι απαραίτητο για να βγούμε από την κατάσταση που είμαστε σήμερα». Συνέχισε λέγοντας πως «ό,τι πουλήσουμε και ό,τι έσοδα έχουμε από τη φορολογία, πρέπει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο ύψος» κι αυτό «για να βρουν οι συμβαλλόμενοι βιώσιμο τρόπο διαχείρισης για το χρέος μας», ενώ «θα εξασφαλίσουν περαιτέρω δανειακές ροές» και «έχουν δεσμευθεί σε 27 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Γι' αυτό πουλάμε».

Ο υφυπουργός προσπάθησε, μάλιστα, να υποτιμήσει την αξία της ΛΑΡΚΟ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κερδοφορία της (17 εκατ. ευρώ) οφείλεται στο ότι ήταν ζημιογόνα τα προηγούμενα έτη, ενώ πρόσθεσε πως σήμερα «το νικέλιο διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο εμπορευμάτων και από εκεί εξαρτάται η βιωσιμότητα της επιχείρησης», εκτιμώντας ότι οι τιμές του νικελίου είναι σε χαμηλά επίπεδα. Εντελώς, μάλιστα, υποκριτικά υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται στο Δημόσιο πλην όμως σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μάλιστα, αναφερόμενος συνολικά στις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιων επιχειρήσεων σημείωσε ότι «δε γνωρίζω να υπάρχει αγοραστής», αναφέροντας πως «κανείς δε διακινδυνεύει τα λεφτά του εκεί που υπάρχει ο παράγοντας εργασία», αφού «προτιμούν αέρα και CDS».

Ψεύτικα διλήμματα για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση

Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση, παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται το δίλημμα της πτώχευσης, αφού «ο λαός έχει πτωχεύσει, τον έχετε στείλει στα τάρταρα» και «τις αποκρατικοποιήσεις θα τις κάνατε έτσι κι αλλιώς», αφού «τις έχετε ξεκινήσει από τον παρελθόν. Μην θέτετε διλήμματα του είδους «πουλάμε για να ξεχρεώσουμε», προσθέτοντας ότι «δεν εφαρμόζετε αυτήν την πολιτική για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις». Αναφερόμενος στην κυβερνητική λογική ο Θ. Παφίλης θύμισε πως «το δημόσιο χρέος θα είναι το 2015 134% όταν το παραλάβατε πριν τα "μνημόνια", στο 125%. Μετά από μια 5ετία κόλασης θα το έχετε στο 134%»! Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως «πληρώνετε τόκους 5 δισ. το τρίμηνο. Πόσο θα πουλήσετε την ΛΑΡΚΟ 5, 10 δισ.;».

Απαντώντας στο επιχείρημα περί των διακυμάνσεων της διεθνούς τιμής του νικελίου ο Θ. Παφίλης τόνισε πως «είτε ανεβαίνει είτε κατεβαίνει η τιμή του νικελίου ο ανοξείδωτος χάλυβας παραμένει ψηλά. Ομως, δεν φτιάξατε μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα στη ΛΑΡΚΟ, αλλά ξεκινήσατε απολύσεις». Επισήμανε επίσης ότι «η ΛΑΡΚΟ έχει σήμερα 17 εκατομμύρια κέρδη και αναπτύσσει την παραγωγή της» και «αν χρωστάει, χρωστάει γιατί με την πολιτική σας την οδηγήσατε στις τράπεζες». Συνολικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι η ΛΑΡΚΟ «είναι επιχείρηση κερδοφόρα στρατηγικής σημασίας» και «θα μπορούσε η χώρα μας να έχει ένα εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα, που σημαίνει από χύτρες μέχρι κινητήρες αεροπλάνων» όμως «τη δίνετε για να κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες», ενώ «θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μία λαϊκή οικονομία». Τέλος, σημείωσε πως η πώληση «θα οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση στους εργαζόμενους. Υπεργολαβίες, εκμετάλλευση κ.λπ.», ενώ οι ιδιώτες «θα εξαντλήσουν τους φυσικούς πόρους», όπως έκαναν και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες της ΛΑΡΚΟ στο παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ