Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινάει σήμερα το 20ό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο

Σημείο συνάντησης η περιοχή της Ρούμελης, με «ορμητήριο» το κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα

Σημείο συνάντησης νέων από όλη τη χώρα με την ιστορία και τους αγώνες του επαναστατικού κινήματος της χώρας, είναι από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η περιοχή της Ρούμελης. Μέσα σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επίθεση στο λαό μας, το 20ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δίνει το μήνυμα: «Μέσα από την επαφή με την ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα».

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο διήμερο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιοχές όπου ξεδιπλώθηκαν κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και της δράσης του ΚΚΕ, ιδιαίτερα τα χρόνια 1940 - 1949. Τα λημέρια του ΕΛΑΣ και της Ελεύθερης Ελλάδας στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, τα βουνά των μαχητών του ΔΣΕ που με το αίμα τους τα πότισαν στα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης (1946-49) με το αστικό κράτος και τον ιμπεριαλισμό, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Εκεί που έδρασαν οι ηρωικές Ι και ΙΙ Μεραρχίες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Η δράση τους συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές της δράσης του ΔΣΕ, όπως η κατάληψη του Καρπενησίου και της Καρδίτσας, ανέδειξε κορυφαίες προσωπικότητες του λαϊκού αγώνα, όπως ο καπετάν Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης) και ο καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου).

Οι εκδηλώσεις του διημέρου απλώνονται σε Λαμία, Αγόριανη, Μάρμαρα κ.α. με «ορμητήριο» το κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα όπου θα στηθεί η κατασκήνωση και θα φιλοξενηθούν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού διημέρου έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή
  • 8.00 μ.μ.: Εκδήλωση - παρουσίαση των εκδόσεων: «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956» και «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 9.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο Θέατρο του Βουνού.
  • Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Αύριο Σάββατο
  • Το πρωί, αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο μεταξύ ομάδων των Οργανώσεων της ΚΝΕ).
  • 6.30 μ.μ.: Τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, που ήταν χώρος εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. 8.00 μ.μ.: Πολιτική συγκέντρωση στη Λαμία, στην πλατεία Διάκου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αρης Βενιζέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
  • 10.30 μ.μ.: Στο χώρο του κάμπινγκ, εκδήλωση για τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη, με αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Την Κυριακή 10 Ιούλη
  • 11.00 π.μ.: Αναχώρηση για τη Λιλαία. Επίσκεψη στο σπίτι του διοικητή της 2ης Επίλεκτης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου, το πραγματικό του όνομα). Το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ