Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν ... «αντισταθμιστικά οφέλη»

Ζητούν νέα μέτρα στήριξης επικαλούμενοι ακυρώσεις 8.000 διανυκτερεύσεων

Μια ...«φιλήσυχη» Αθήνα, χωρίς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, με πλήρη υποταγή των κατοίκων της σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που τους ανατρέπει τη ζωή, θα έκανε πάρα πολύ καλό στον τουρισμό. Βέβαια, μέχρι να επιτευχθεί αυτό, οι ξενοδόχοι της περιοχής δηλώνουν έτοιμοι να αρκεστούν σε μια σειρά από μέτρα ...αντιστάθμισης των απωλειών, που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν, από τα «απανωτά χτυπήματα βίας και ταραχών κάθε είδους», τα οποία ισχυρίζονται ότι στοχοποίησαν τις μονάδες τους, όπως επισήμανε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑΑ) Γ. Ρέτσος.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, αμέσως μετά τη μετατροπή του Συντάγματος σε πεδίο μάχης από την κυβέρνηση, ένας «βομβαρδισμός» ανακοινώσεων από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών του τουρισμού, ενάντια στις λαϊκές διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις. Σε αυτές τις παρεμβάσεις, οι αιτίες της διαμαρτυρίας, το πλήθος των θυμάτων, ο αστυνομικός αυταρχισμός, είτε αποσιωπήθηκαν, είτε «χρεώθηκαν» στους διαδηλωτές. Καθόλου τυχαίο ότι, σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, οι τουριστικοί φορείς δεν έβγαλαν άχνα για το «Μεσοπρόθεσμο» και την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς με αλλεπάλληλα μέτρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, τους τελευταίους μήνες.

Χτες, ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ υποστήριξε, ότι μετά το διήμερο 28- 29 του Ιούνη, πραγματοποιήθηκαν ακυρώσεις 8.000 διανυκτερεύσεων σε 20 ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής, ενώ είπε, ότι ακυρώνονται συνέδρια και επισκέψεις γκρουπ για τον επόμενο χρόνο. Πάντως, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, τα στοιχεία που αφορούν την χώρα συνολικά, αλλά και ειδικά την Αθήνα, δείχνουν ότι τους πρώτους μήνες του 2011 παρατηρείται αύξηση στις πληρότητες και τα έσοδα των ξενοδοχείων, ακόμα και σε σύγκριση με το 2010, που τελικά - και κόντρα στις προβλέψεις των ξενοδόχων - ήταν μια καλή χρονιά!

Στο «διά ταύτα», οι ξενοδόχοι της Αθήνας ζητούν 6 μέτρα από την κυβέρνηση: Μη καταβολή ΦΑΠ για το 2012. Μη καταβολή ΕΦΤΕ 0,6% για υφιστάμενα και νέα δάνεια και για διάστημα 12 μηνών. Αναστολή καταβολής τέλους παρεπιδημούντων 0,5% έως τις 31-12-2011. Εκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 20% για διάστημα 12 μηνών. Παράταση για 12 ακόμη μήνες του προγράμματος του ΟΑΕΔ «Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας με επιδότηση 40% των εργοδοτικών εισφορών». Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για την Αθήνα-Αττική, με πρώτη ενέργεια την ήδη αποφασισμένη από το ΥΠΟΤ συνέχιση της προβολής μέσω EXPEDIA.COM σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2011 και για τρεις μήνες.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι «αξίζουν» αυτές τις, πρόσθετες, παροχές, για να αναπληρώσουν την «χασούρα» και από τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, οι ίδιοι έχουν κάνει πλήθος παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τις αιτίες της ύφεσης στην Αττική, δίνοντας έμφαση στην εγκληματικότητα και τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Οσο για τις πραγματικές επιπτώσεις, είναι ενδεικτικό ότι στις 13 του Μάη του 2010, σε ανακοίνωση της ΕΞΑΑ, αναφερόταν ότι λόγω των τραγικών γεγονότων στις 5 του Μάη του ίδιου έτους, είχαν προκύψει 19.696 ακυρωμένες διανυκτερεύσεις σε 68 από τα 450 ξενοδοχεία της Αττικής, (το 2008 οι συνολικές διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 65 εκατομμύρια). Και τότε, οι τουριστικοί φορείς έκαναν λόγο - όπως και τώρα - για συνολικές συνέπειες σε όλη τη χώρα. Το 2010, πάντως, παρά την κρίση και παρά την κινδυνολογία που είχαν σπείρει ολόκληρη τη χρονιά, σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ