Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΑΧΗ
Μεγάλη ταξική αναμέτρηση που άφησε παρακαταθήκες

Πάντα στο δρόμο του αγώνα
Πάντα στο δρόμο του αγώνα
Στις 28 και 29 Ιούνη το ταξικό εργατικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη απεργιακή μάχη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι κάθε τόπος δουλειάς θα γίνει μετερίζι αγώνα. Τα βάρβαρα μέτρα που προώθησαν τα όργανα των κεφαλαιοκρατών σε συνθήκες έντασης αυταρχισμού και καταστολής δε θα «νομιμοποιηθούν» στη συνείδηση των εργατών, θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο η εφαρμογή τους.

Η επιτυχία της διήμερης απεργίας και πάλι ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε πολλές μέρες πριν. Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, το κάλεσμα της απεργίας έφτασε ακόμα πιο μακριά. Τις μέρες της απεργίας η μάχη δόθηκε στις πύλες των εργοστασίων, των τραπεζικών καταστημάτων, των δημόσιων υπηρεσιών, στους καταπέλτες και αλλού. Για να περιφρουρηθεί η απεργία από την εργοδοτική ασυδοσία, από την τρομοκρατία που καλλιεργούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης.

Μια δύσκολη μάχη που δεν ήταν άκαρπη. Εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν το βήμα. Ξεπέρασαν το φόβο και απήργησαν, ήρθαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Εκεί όπου η ταξική οργάνωση και πειθαρχία αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση που εξαπέλυσαν οι υποτακτικοί του κεφαλαίου. Μια επίθεση που διατρεχόταν, σίγουρα, από μια ενιαία αντίληψη: Να φοβίσουν, να χτυπήσουν την απεργία, να χτυπήσουν τον ταξικό οργανωμένο αγώνα. Να στείλουν το μήνυμα «κάντε ό,τι άλλο θέλετε, αλλά μην κάνετε απεργίες γιατί έχουν κόστος για τα αφεντικά μας». Ομως δεν τα κατάφεραν. Αυτή η απεργιακή μάχη τελείωσε με την υπόσχεση ότι τώρα αρχίζει η σύγκρουση. Η ταξική πάλη οξύνεται.

Η διεθνής απήχηση της απεργίας

Σημαντική ήταν η διεθνής απήχηση της απεργίας. Δεκάδες μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης στάλθηκαν προς τα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες.

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που έφτασαν στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργατών στις Κατασκευές, το Ξύλο και στις Βιομηχανίες Οικοδομικών Υλικών (UITBB), με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Σε αυτόν τον αποφασιστικό αγώνα είναι σημαντικό ότι οι εργάτες οργανώνονται και ενώνονται για να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα και με αυτό τον τρόπο το συμφέρον όλων των εργατών». Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Συντεχνία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ. Η Ενωση Εργατών στις Κατασκευές Δανίας σημειώνει πως αντίστοιχα και στη Δανία οι εργάτες αντιμετωπίζουν «μια κατά μέτωπο επίθεση». Η Ομοσπονδία Εργατών στις Κατασκευές της Ινδίας τονίζει πως «εμείς, τα εκατομμύρια των Ινδών εργατών στις κατασκευές είμαστε μαζί σας στους δίκαιους αγώνες σας». Η Λατινοαμερικάνικη Συνομοσπονδία Οικοδόμων Ξύλου και Κατασκευαστικών Υλικών (FLEMACON) δηλώνει «την αμέριστη υποστήριξή της στους εργαζόμενους και εργαζόμενες της Ελλάδας που βρίσκονται στην πάλη για μια κοινωνία δίκαιη και κυρίαρχη».

Μηνύματα στην Ομοσπονδία Οικοδόμων, επίσης, απέστειλαν: Η Πακιστανική Εργατική Ομοσπονδία, η Εθνική Συνδικαλιστική Οργάνωση στις Κατασκευές, το Ξύλο και την Οδοποιία (ΣΥΝΜΠΑΡΟΥΤΕ) Νίγηρα, η Εθνική Συνδικαλιστική Οργάνωση Κατασκευών Ξύλου, Εξόρυξης και Ενέργειας Αυστραλίας, η Ενωση Υδραυλικών και Ατμομονταδόρων Καναδά και το Κριτικό Συνδικαλιστικό Δίκτυο Φινλανδίας.

Ακόμα στο ΠΑΜΕ μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν το Ταξικό Συνδικαλιστικό Μέτωπο Γαλλίας, το Συνδικάτο LUSLM Μαυριτανίας, συνδικαλιστές από την Αργεντινή που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Μηνύματα που απευθύνονται στο ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έστειλαν ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία και το ΚΚ Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ