Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Χέρι-χέρι» κυβέρνηση και πολυεθνικές

ICON

«Χέρι-χέρι» προχωρούν η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι στην εφαρμογή του μνημονίου και του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» στην Υγεία όπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε χτες η εταιρεία Novartis, της οποίας ο αντιπρόεδρος Κ. Φρουζής είναι και Γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί 64 πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όπως αναφέρθηκε χτες, συντάσσονται με τον «εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης» προς τους στόχους του μνημονίου, τους οποίους χαρακτήρισαν ως εφικτούς. Ετσι υιοθέτησαν τις περικοπές στα φάρμακα αλλά και «έδειξαν» τα άλλα «κέντρα κόστους» - όπως είναι η μισθοδοσία ή οι προμήθειες - απ' όπου πρέπει να γίνουν περικοπές καθώς τα φάρμακα είναι διατιμημένο είδος με κρατικές αποφάσεις. Δηλαδή οι πολυεθνικές, ως μέρος του κεφαλαίου, πιέζουν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τον εαυτό τους σε σχέση με άλλα τμήματα, όπως η ντόπια φαρμακοβιομηχανία.

Ομως μέσα απ' τα στοιχεία του «εξορθολογισμού των δαπανών» αποκαλύπτονται τα άγρια χαράτσια σε βάρος των ασθενών των λαϊκών στρωμάτων. Απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες προκύπτει ότι οι ασθενείς το 2011 και το 2012 θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 173 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής της αρνητικής λίστας. Δηλαδή για τα φάρμακα που ενώ συνταγογραφούνται, δεν καλύπτονται πια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν σε αυτά προστεθούν και 33 εκατ. ευρώ απ' τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τότε η συνολική δαπάνη της λαϊκής οικογένειας του λεγόμενου «εξορθολογισμού» στα φάρμακα, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ στη διετία.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ήδη σωρεύονται νέα χρέη των νοσοκομείων που για το 2010 και 2011 ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση. Και αυτή η εξέλιξη αντανακλά την υποχρημοτοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετάθεση της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Νέο δελτίο τιμών

Την ανακοστολόγηση 1.200 πρωτότυπων φαρμάκων, τη μείωση 3.500 που έχει λήξει η πατέντα τους και την ανακοστολόγηση 7.000 αντίγραφων φαρμάκων - δηλαδή αυτών που έχει λήξει η πατέντα τους - ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ