Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζ. ΡΑΛΣΤΟΝ
Γνώριζαν και συμφωνούσαν

Ολοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ γνώριζαν τι πυρομαχικά χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και κανένας δε διαφώνησε, είπε, χτες στην Αθήνα, ο  ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ενημερωμένοι και σύμφωνοι για τη χρησιμοποίηση των πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο ήταν οι σύμμαχοι των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ζόζεφ Ράλστον, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Συμμαχίας στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πτέραρχος, βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, βρέθηκε χτες στην Αθήνα, συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ νωρίς χτες το πρωί, προσπάθησε να «περάσει» την αμερικανική γραμμή για το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «ο κ. Ράλστον έδωσε τη διαβεβαίωση για απόλυτη διαφάνεια στο θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και για πλήρη ενημέρωση όλων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για βλήμα μικρού μεγέθους, το οποίο χρησιμοποιείται για διάτρηση τεθωρακισμένων οχημάτων». Ο κ. Ράλστον πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει πλάνο να χρησιμοποιεί απεμπλουτισμένο ουράνιο», τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχει την ευθύνη για την προστασία στρατιωτών από 39 έθνη. «Στο πλαίσιο αυτό, εάν υποθέσουμε ότι πρόκειται να κινδυνεύσουν στρατιώτες ή πολίτες από τεθωρακισμένα, εγώ θα ήμουν ανεύθυνος, εάν δε χρησιμοποιούσα τα βλήματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός διοικητής.

Εκτός από το θέμα του ουρανίου, στην ατζέντα της συζήτησης Παπανδρέου - Ράλστον, βρέθηκαν τέσσερα ακόμη θέματα: Η πολιτική κατάσταση στο Κόσσοβο και τη Νότια Σερβία, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ και οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Ζ. Ράλστον συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ νωρίς το πρωί στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα συναντήθηκε με δημοσιογράφους. Εκεί ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι σύμμαχοι γνώριζαν το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Ο Ράλστον υποστήριξε επίσης ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αδικαιολόγητος, γιατί στις 120 περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν τέτοια βλήματα δεν έχει μετρηθεί αύξηση της ραδιενέργειας. Μάλιστα, ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός προσπάθησε να κάνει... χιούμορ, λέγοντας ότι «τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Κόσσοβο περιέχουν τόσο ουράνιο όσο η μισή του πένα γραψίματος»!

Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός παραδέχτηκε ότι κατά την εγκατάσταση των αμερικανικών και των υπόλοιπων συμμαχικών δυνάμεων στο Κόσσοβο είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και είχαν δοθεί οδηγίες ώστε το προσωπικό να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς στρατιωτικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ