Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αλλη μια οργανωμένη προβοκάτσια

Σε αγαστή συνεργασία χτες το μεσημέρι φασιστοειδή, Αστυνομία και οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές έστησαν σκηνικό έντασης στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδες - ομάδες μαυροντυμένων νεαρών ανέβηκαν από το πρωί στο Σύνταγμα, σχεδόν ταυτόχρονα με την πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ανέβαινε στην πλατεία από τη Σταδίου, ενόσω αποχωρούσε η πορεία του ΠΑΜΕ.

Περί τις 13.30, με πρόσχημα την παρουσία ακροδεξιών σε στοά της οδού Οθωνος και με διαχεόμενες τις φήμες ότι υπήρξε και μαχαίρωμα, κουκουλοφόροι επιτίθενται σε εκείνο το σημείο. Το αμέσως επόμενο βήμα (λίγα λεπτά αργότερα) είναι η έφοδος διμοιρίας ΜΑΤ που παραμόνευε στην Αμαλίας. Οι «αντιεξουσιαστές» στήνουν μέτωπο εναντίον τους, ρίχνουν πέτρες και μολότοφ, όσο περνά η ώρα σπάνε μάρμαρα της πλατείας και τα μαρμάρινα σκαλοπάτια από τα ξενοδοχεία της οδού Γεωργίου Α' για πολεμοφόδια, φτιάχνουν πρόχειρα οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, καίνε βαν εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, επίσης τις τέντες από τα πέριξ της πλατείας ταχυφαγεία, σπάνε βιτρίνες στα πρώτα καταστήματα της Ερμού.

Η Αστυνομία απαντά με βροχή τα δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η ατμόσφαιρα όσο περνά η ώρα γίνεται αποπνικτική. Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια κυριολεκτικά σκασμένοι από τα χημικά ψάχνουν καταφύγιο στις αποβάθρες του μετρό.

Οι «αντιεξουσιαστές» τούτη τη φορά δεν απλώνουν τη δράση τους στους γύρω δρόμους (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Αμαλίας), όπως έγινε στα εξίσου στημένα επεισόδια της 15ης Ιούνη, αλλά περιορίζονται να στέκονται μέσα στην πλατεία Συντάγματος και να πετούν από κει ό,τι έχουν διαθέσιμο. Η Αστυνομία σε κάποια φάση έκανε ολοφάνερα κλοιό γύρω από την πλατεία, παίζοντας «κλεφτοπόλεμο» μαζί τους.

Αργότερα περί τις 17.30 τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά, βομβίδες και χαρακτηριστική άνεση, εκδιώκοντας όλους όσοι είχαν μαζευτεί στο οδόστρωμα μπρος στον «Αγνωστο Στρατιώτη». Στο μεταξύ από το κάτω μέρος της πλατείας (και με την ένταση να έχει μεταφερθεί στο πάνω κομμάτι της) οι «αντιεξουσιαστές», έχοντας κάνει και αυτή τη φορά τη δουλειά τους, απομακρύνθηκαν.

Εννέα άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τραυματισμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τέσσερις άντρες στο ΚΑΤ, με αναπνευστικά προβλήματα, χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ ένας απ' τους τραυματίες έχει και εγκαύματα. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Αλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία», τρεις με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Ο ένας τραυματίας παρέμεινε για νοσηλεία καθώς έχει πάθει χημικό αναπνευστικό έγκαυμα. Ενώ ένας ακόμα μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο καθώς είχε εγκαύματα στην πλάτη και το κεφάλι και χρειαζόταν αντιμετώπιση από ειδικό χειρούργο.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 14 συλλήψεις και 17 προσαγωγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιά σε διαμέρισμα(2023-07-14 00:00:00.0)
Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση(2012-10-19 00:00:00.0)
Σχέδιο της κυβέρνησης η ωμή καταστολή σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών(2012-02-13 00:00:00.0)
Εκατοντάδες τραυματίες(2011-06-30 00:00:00.0)
Οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η λαϊκή κινητοποίηση(2011-06-30 00:00:00.0)
Με το ζόρι να χτυπηθεί η πορεία...(2006-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ