Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μποναμάς στο κεφάλαιο με τα ΕΣΠΑ

Ζεστό χρήμα και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην πλουτοκρατία

Με στόχο να εξασφαλίσει, αφ' ενός, νέα κεφάλαια για την ντόπια πλουτοκρατία και, αφ' ετέρου, να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ», ο Γ. Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε «να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων», για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γ. Παπανδρέου, θα αποστείλει σύντομα και επιστολή προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο προκειμένου να ζητήσει τη «μείωση της εθνικής (σ.σ. ελληνικής) συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ» σε ποσοστό 15% από 25% μέχρι 50% που είναι σήμερα. Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο και κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κουτρουμάνης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δρομολογηθούν άμεσα οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής οι οποίες αφορούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που θα καρπωθούν το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ΕΣΠΑ να τα προωθήσει με τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για την πλουτοκρατία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ «τεχνική υποστήριξη» σε τομείς που υπάρχει εμπειρία. Ουσιαστικά, Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα αναλάβουν ρόλους - κλειδιά, ειδικότερα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και σε τομείς που ενδιαφέρεται να επενδύσει το μεγάλο κεφάλαιο (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια κ.ά.), όπως προβλέπεται στις στρατηγικές συνθήκες της ΕΕ και ήδη εφαρμόζεται στα περισσότερα καπιταλιστικά κράτη του ευρωοικοδομήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ